Öppna ögonen för lidandet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Diplomati och konflikter i omvärlden kan aldrig dominera ett val eller vara de viktigaste samtalsämnena vid frukostbordet eller på fikarasten. Men internationell solidaritet och samarbete blir allt viktigare i en värld som krymper och där det blir svårare och svårare att göra tydlig åtskillnad mellan inrikes- och utrikesfrågor.
Enorma utmaningar
I det perspektivet blir det smärtsamt tydligt att utmaningarna är enorma. Konflikten i Mellanöstern får som alltid stor uppmärksamhet och varje initiativ för att hjälpa de som drabbas är välkomna. Men samtidigt finns det flera andra minst lika allvarliga konflikter och humanitära kriser som pågår år efter år utan att omvärlden är tillnärmelsevis lika engagerad.
FN-organet för samordning av humanitär hjälp, OCHA, slog i sin halvårsrapport fast att omkring 30 miljoner människor i 31 länder är i akut behov av hjälp. I juli hade 36 procent av de pengar som OCHA vädjat om för årets behov blivit insamlade. I så många som nio vädjanden om hjälp till konfliktdrabbade områden har mindre än 32 procent av behovet för i år kunnat täckas. Det finns alltså mycket lidande som många väljer att inte se och göra tillräckligt mycket åt.
Brutal konflikt
Ett av de tydligaste exemplen på omvärldens tillkortakommanden inför nöden är Darfurregion i Sudan. Den brutala konflikten mellan Janjawidmilisen som understöds av regeringen i Khartoum och regionala rebellgrupper har pågått sedan 2003.
Trots att det på pappret finns ett fredsavtal har säkerhetssituationen på senare tid förvärrats i en oroväckande takt. Hittills uppskattas det att omkring 200 000 personer har mist livet och två miljoner människor har tvingats på flykt och lever under mycket svåra förhållanden.
FN behövs
Men kanske är äntligen en ljusning i sikte för människorna i Darfur. I torsdags fattade FN:s säkerhetsråd ett beslut om att sända en 17 000 man stark fredsstryka och 3 000 poliser till regionen. Sverige har beredskap att kunna bidra med 190 man. Dagens blott 7 000 fredsbevarare från Afrikanska Unionen, vars mandat löper ut i månadsskiftet, har varken varit många nog eller tillräckligt utrustade för att kunna stoppa dödandet.
Problemet är bara att Sudans regering absolut inte vill ha någon FN-styrka i landet. Nu måste därför omvärlden få de styrande i Khartoum att ändra sig och det snarast. Det vore en välgärning om regeringen tar sig tid att verka lika resolut för det som för givarkonferenserna för Mellanöstern trots att det är valtider.