Optimism även på Gotland

Politik2006-01-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det kommer många tecken på att ekonomin, tillväxten och näringslivets utveckling går åt rätt håll både i riket och på Gotland. För någon vecka sedan kom det Europiska ekonomiska samarbetsorganet OECD med sin rapport om tillväxten. Den visade att tillväxten har varit god i Sverige och att vi klättrat uppåt några platser i välståndsligan. Den mätningen tar mest hänsyn till ekonomin och näringslivets utveckling och svenska företag går ju bra, framför allt exportföretagen. Sverige har de senaste tio åren legat över genomsnittet för både EU-ländernas och OECD-ländernas tillväxt.
Samma tecken får vi från det gotländska näringslivet. Tillväxten är stor och investeringsviljan och framtidsoptimismen stark. Det intensiva byggandet som kommunledningen drivit fram påverkar hela öns näringsliv. Byggandet är en viktig motor i den ekonomiska utvecklingen på Gotland.
Öns företagare inom besöksnäringen och livsmedelssektorn ser ljust på framtiden och har stora investeringsplaner. Kommunens näringslivsenhet meddelade häromdagen att investeringsviljan är hög och många söker företagsstöd för att stärka sina verksamheters konkurrenskraft. Och igår kom signaler från öns mjölkbönder att de kommer att investera i större och effektivare anläggningar, medan andra lägger ner.
Marknadsföringen av kongresshallen Wisby Strand går som tåget och belönas som förebild för hela Sverige. När kongresshallen står klar 2007 kommer den locka många evenemang och bidra till tillväxten på Gotland. Liksom många andra företag inom besöknäringen, tjänstesektorn och produktionen av kvalitetsprodukter inom bland annat livsmedelssektorn. Dessutom kommer minst 700 nya statliga jobb att flyttas hit de kommande åren. Det finns alltså många skäl till framtidsoptimism.
Men om vi kollar arbetslöshetsstatistiken för Gotland blir det inte lika ljust. Helt arbetslösa är vid årsskiftet 5,4 procent, mot 4,3 procent för riket. Räknar vi in dem som är i olika former av utbildning och praktik för att vässa sina möjligheter att få jobb, så handlar det om drygt 2 000 gotlänningar.
Det finns många mycket duktiga och hängivna arbetslösa både bland ungdomarna och bland de som har passerat 55-årsgränsen. Främst är det en uppgift för staten och arbetsförmedlingen att se till att de arbetslösa kan ta de jobb som finns på Gotland. Men det måste också vara en politisk uppgift för den socialdemokratiska kommunledningen på Gotland.
Hur kan arbetsmarknadspolitiken vässas så fler kan ta de jobb som faktiskt finns på Gotland? Finns idéer och handlingskraft för att ge de unga och de över 55 år jobb på Gotland? Eller är de dömda till evig arbetslöshet?