Orättvis a-kassa

Varför vill Moderatregeringen förstatliga a-kassan och ha olika avgifter beroende på graden av arbetslöshet i yrket?

Varför vill Moderatregeringen förstatliga a-kassan och ha olika avgifter beroende på graden av arbetslöshet i yrket?

Foto: ANDREAS APELL / SCANPIX

Politik2010-10-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alliansen hade under förra mandatperioden som mål att göra a-kassan obligatorisk. De vill faktiskt förstatliga den, när de på många andra håll vill privatisera.
Av flera skäl lyckades de inte hitta en lösning på hur man skulle göra för att ta ifrån facket en av dess morötter för ett fackligt medlemskap, även om nu a-kassan är en fristående organisation. Gunnar Axén (M), ordförande i den parlamentariska utredning som bereder frågan, tar nu nya tag.
Förslaget innebär fortfarande att det ska vara differentierade avgifter, så att en akademiker bara betalar några tior medan en restauranganställd får betala 400 kronor varje månad. Syftet sägs vara att högre avgifter ska motverka "osunda" löneutvecklingar. Det säger kanske mer om utredarnas ovilja att se problemet än problemet i sig.
För vad är sunt med att en restauranganställd inte får begära högre lön på sin redan låga lön, medan en akademiker kan få en löneökning på flera tusen på ett bräde? Dessutom har fackförbunden så pass stora avtalsområden att det kan skilja avsevärt i arbetslöshet mellan delar av dem.
Ett annat stort knäckområde är hur "alla" ska kunna vara med i a-kassan. Hur ska man styra det? Ska alla vuxna vara med oavsett om de arbetar eller inte? Ska den som jobbar två timmar en månad och sedan inget mer det året, betala full avgift varje månad? Och ska sedan densamme ha rätt till full a-kassa? Eller ska de bara betala, utan att få något tillbaka?
Nästan en miljon människor är inte med i a-kassan idag, många på grund av regeringens nya regler. Vissa av kostnadsskäl, men även för att allt fler arbetslösa straffas ut ur systemet, just för att regeringen har bestämt så.
Att som regeringen envist fortsätta hävda differentierade avgifter, inte efter inkomst utan risken för arbetslöshet, gör inte ett dåligt förslag bättre. Kanske är nästa steg att differentiera sjukförsäkringen också. Kvinnor och de över 50 år som riskerar att drabbas av olika förslitningsskador och sjukdomar kanske ska betala en högre obligatorisk sjukavgift för att "stimulera" dem att inte bli sjuka?