Orättvisor nu som då
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hans E. Andersson på centerpartistiska Gotlänningen bemödar sig däremot om att föra en seriös politisk debatt, om den borgerliga regeringen verkligen för en så orättvis politik.
Principiellt tycker jag förtrycket från överheten, nu den borgerliga regeringen, är en lika orättvis klasspolitik, som Medeltidens furstar och kyrkan i skön förening, ägnade sig åt mot dåtidens småfolk. Visst var de fattiga fattigare då och svält var en verklighet. Och visst straffades de fattiga av överheten med sadistiska avrättningsmetoder, tortyr och annat elände. På det sättet har det fattiga "småfolket" det bättre idag. Tack vare så många år av socialdemokratiskt styre i Sverige.
Men nu har den borgerliga regeringen på mindre än ett år lyckats öka klassklyftorna dramatiskt mellan de rika och de fattiga. De skattesänkningar, som den borgerliga regeringen genomfört, har till 60-70 procent gått till den allra rikaste tiondelen av Sveriges befolkning.
De rika husägarna i storstäderna tjänar storkovan på sänkt fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och jobbavdrag, som gör dem ännu rikare. De arbetslösa, sjuka, pensionärerna och förtidspensionärerna har fått betala dessa skattesänkningar med sämre ersättningar och sämre villkor. De rika har matats med morötter och de fattiga har piskats med försämringar. Så regerar dagens borgerliga överhet.
Arbetslösheten är lägre än på många år, skriver Hans E. Andersson, helt riktigt. Men det beror inte på den borgerliga regeringen, utan det är snarare trots den borgerliga regeringen. Vi har nämligen högkonjunktur och det är ett sug efter arbetskraft. Men det gäller inte alla.
På Gotland har antalet långtidsarbetslösa unga ökat markant, liksom antalet vuxna långtidsarbetslösa. Mitt i besöksnäringens högsäsong ökar antalet långtidsarbetslösa på Gotland! Detta beror på att den borgerliga regeringen har dragit ned på pengarna till arbetsförmedlingen och olika åtgärdsprogram för arbetslösa. De borgerliga har dragit ner på all vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning, som kan ge de arbetslösa chansen att få den kompetens, som behövs för att få jobb. Långtidsarbetslösa har ofta låg utbildning och behöver höja sin kompetens.
För att kunna sänka skatten ännu mer för de rika skärps nu sjukskrivningsreglerna i riket. De som drabbas av utbrändhet i olika former skulle nekas sjukskrivning, hette det till igår, då Socialstyrelsen backade. På Gotland höjer den borgerliga överheten avgifterna inom sjukvården för sjuka och äldre.
Det finns starkt fog för att påstå att den borgerliga regeringen håller på att öka orättvisorna och att den rikaste tiondelen av befolkningen får det bättre på de fattigas och småfolkets bekostnad. Medeltiden var blodigare och ännu värre, men den borgerliga regeringen bedriver en medeltida klasspolitik i modern tappning.