Ordens makt över våra tankar

Politik2011-01-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag tänker på alla tal som hölls under valrörelsen. Almedalsveckans tal från scen och i rum. Alla ord vi lyssnade till under året.

Retoriken har i alla tider varit en del av makten och politiken. Från Cicero till Obama. Från Branting och Staaf till Erlander och Ohlin. Från Palme till Sahlin i Almedalen. Med syfte att förmedla, att uttrycka en vilja, att inspirera och skapa förväntan. I värsta fall härska.


Förförs av tal
I backspegeln ser vi att vi blev förförda. De vackra orden blev inte alltid till det vi förväntat oss eller intalat oss. I politiken återkommer detta i fyraårscykler. Vi låter oss förföras av tal, affischer och pamfletter. För att de skapar en stunds hopp.

Med orden och språket beskriver vi världen och får syn på oss själva. Orden är grunden för kommunikation och för vårt tänkande. Finns det några minnen utan ord? Orden bara finns där. Men hur kom de till? I begynnelsen var ordet, så börjar Johannesevangeliet. Och några rader fram: "genom det har allt blivit till och utan det har intet blivit till, som är till. I det var liv och livet var människors ljus. Och ljuset lyser i mörkret." Orden växer fram och lyser. Kan formas som maktspråk, som berättelser och som ljuv poesi.

Orden som skapar meningarna och meningen. Ljus som leder. Redan i Gamla Testamentet formar orden lagar, berättelser, skrönor, kärlekspoesi, tänkespråk, framtidsvyer för tusentals år sedan. En klassiker att återvända till. Nya Testamentets ord har lett till en hisnande utveckling genom att skapa en av de stora religionerna, kristendomen, som bygger på orden. Även judendomen och islam har sin grund i Bibeln, i patriarken Abraham. Värt att hålla i minnet när världen hotar att slitas itu av ord från religioner. Men i grunden vill alla religioner gott, de vill ha evigheten.


Chaplin vände till gott
När orden skapar konflikt leder de bort från det ursprungliga och tilltänkta. Maktspelare och diktatorer som med ordet vill påverka och dominera. Hitler är paradexemplet.

Tänk då på Chaplin i hans märkliga film Diktatorn. Hur allt kan vändas till gott. Hans lille romantiske luffare som i en förvecklingshistoria lyfts upp på tribunen som Hitler. Med nya ord hittar han in i människors hjärtan och vänder ont till gott. Det märkliga talet inleds med att han inte vill härska över eller erövra någon. Vill hjälpa alla, må de vara judar, hedningar, svarta män eller vita. Att livet kan vara fritt och vackert, men girighet har förgiftat människan. Soldaterna uppmanas kämpa för friheten, inte för slaveriet.

Låt oss kämpa för en ny värld som ger ungdomen en framtid och ålderdomen trygghet, är hans budskap. Styrs av sin kärlek till Hannah, som han anropar: Se uppåt, människans själ har fått vingar, flyger in i regnbågen, in i framtiden, en strålande framtid som tillhör dig och mig.

Patetiskt och romantiskt ropar en del som analyserar filmen. Liv och hopp, säger vi andra som får inspiration av orden.

Inled det nya året 2011 med goda ord och varma tankar, och låt dem fortsätta.