Ordning och reda i skolan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Detta kan och bör vuxenvärlden kritisera. Ändå vet vi att några skolktimmar är en naturlig del av de flesta tonårsuppror. Och lite tonårsuppror är en del av varje ung människas frigörelseprocess.
I de flesta fall är skolket just en del av denna process, och blir inget större problem. Ibland går det dock till överdrift, och blir en del av en ond cirkel. Då är det viktigt att föräldrarna får information och kan ta sitt föräldraansvar.
På måndagen presenterade utbildningsminister Jan Björklund (fp) regeringens förslag om att skolk ska skrivas in i terminsbetygen. Socialdemokraterna meddelade några timmar senare att man inte har några problem med förslaget. Med andra ord finns det, oberoende av valresultatet i september, en bred riksdagsmajoritet i frågan.
Nota bene: Förslaget handlar inte om att skriva in skolk i slutbetyget, utan just i terminsbetygen. Funktionen av dessa betyg är att under utbildningens gång rapportera hur det går i skolan. Att skriva in antalet skolktimmar i en sådan rapport är vettigt och knappast kontroversiellt.
I slutbetyget hör skolktimmarna dock inte hemma. Där ska fokus ligga på de kunskaper eleven inhämtat under skoltiden. De där timmarna på stan eller bakom gymnastiksalen bör stanna just där, inte förfölja ungdomar in i vuxenlivet.