Mats Linder i Gotlands Allehanda reagerar i onsdagens tidning på det jag skrev om konflikten mellan Målarettan och Colorelit. Jag skulle ha blivit förvånad om han inte hade gjort det.
Linder har inte sett några stora skillnader i verklighetsbeskrivningen. Om man inte läser vad som skrivs så ser man det inte heller. På Facebook förs det fram grova anklagelser mot Målarettan, men som sagt, vill man inte se så vill man inte. Där står ord mot ord.
Visst gäller det också värdering mot värdering. Det visar inte minst Linder på i sin ledare.
Finns det bara en fackansluten på en arbetsplats med 100 anställda så ska inte facket få kräva kollektivavtal, säger Linder. För då pådyvlas alla de andra ett avtal de inte vill ha?
Ville de slippa lönehöjningen?
I konsekvensens namn bör det även gälla om 99 är med i facket men en står utanför. Linder vill väl naturligtvis inte att denne ende heller ska pådyvlas ett kollektivavtal då?
I själva verket åker de avtalslösa snålskjuts på det facket förhandlar fram. För ett antal år sedan föreslog kommunen att de som inte var med i facket inte heller skulle få de löneförhöjningar som förhandlats fram. Det gick naturligtvis inte igenom utan även de avtalslösa fick sin löneförhöjning. Men de kanske hade velat slippa den höjningen Linder?
Mats Linder är åtminstone ärlig. Han säger klart att kollektivavtal ska vi inte ha om arbetsgivaren inte vill det. Moderatledningen brukar säga samma sak, fast mer inlindat. Linder har dock inget svar på vad det ska vara istället. För helt avtalslöst kan det väl inte vara?
Individuella avtal? Ja, det kan fungera med ett fåtal anställda. Men de måste alltid vara vaksamma på att företaget faktiskt betalar in det de säger sig betala. I de allra flesta fall när det gäller avtalslösa företag så kommer det fram att de har fuskat med semestersättning eller annat, fast de skrutit om att de minsann betalar bättre än ett kollektivavtal.
Drabbats av många strejker
Kollektivavtal betyder stabilitet på arbetsmarknaden. I många länder där man har valt lagstiftning istället för avtal har man drabbats av strejker som vi ofta sluppit, just för att vi haft kollektivavtal med fredsplikt. Sedan är man som anställd redan i underläge. I Linders Landet Eldorado, där stekta sparvar flyger in i munnen, är både chef och anställd i lika läge. I verklighetens Sverige får den anställde godta den lön och villkor som bjuds. Alternativet är arbetslöshet och i förlängningen Fas 3 som vi läst och sett så mycket av den senaste tiden.
Vi kan läsa i torsdagens GT om filmanställda som arbetar och slits ut i förtid just för att det finns fler filmarbetare än jobb. Övertid betalas inte. Den som vågar klaga på villkoren eller kontaktar facket åker ut i kylan.
En sund konkurrens
Det finns fler sådana branscher, Linder. Därför är det så viktigt att alla företag skriver på kollektivavtalen oavsett om de anställda är med i facket eller inte. För då finns det åtminstone en chans att konkurrensen blir sund. Alternativet kan bli anarki och det tror jag inte heller Linder vill ha.