Öresundsbron - bra för människor och djur
Öresundsbron 10-årsjubilerar i friskare miljö. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men en Öresundsbro blev det - med dunder och brak! Av olika anledningar har jag kommit att stå denna bro nära - bland annat genom att i sju år vara chef för nyhetsbyrån Nytt från Öresund som dagligen skriver om integrationsprocessens framskridande.
När Bron invigdes den 1 juli 2000 av kung Carl Gustaf och drottning Margrethe - efter en rekordsnabb (fem år) och rekordbillig (nåja) byggprocess - var euforin enorm. Främst från svenskt håll. Äntligen hade det "hyggelige" och lite spännande (Christiania...) Köpenhamn kommit närmare. Blott en halvtimme bort fanns det danska gemytet, smørrebrøden och ölen samt "en lille en" som man kunde få redan till frukost!
Från dansk sida var entusiasmen mer begränsad och det tog faktiskt närmare fem år innan det ömsesidiga pendlandet över Sundet sköt fart. Men då hade också danskarna upptäckt hur billigt det faktiskt var att bo på den skånska sidan och att det inte var några problem att komma till jobbet i Köpenhamn på 30 minuter - utan bilköer! Samtidigt som den större danska arbetsmarknaden lockade många sydsvenskar, inte minst ungdomar, att söka sig till Köpenhamn. I dag är närmare 50 procent av de butiksanställda på Strøget och i de stora köpcentren svenskar!
I sammanhanget kan konstateras att dansk arbetsmarknad skiljer sig en hel del från den svenska. Det är lättare och mindre byråkratiskt att få jobb i Danmark men möjligheten för arbetsgivaren att avskeda är också större. Allting har ju sina för- och nackdelar men för unga människor på väg ut i arbetslivet är den danska modellen knappast någon nackdel. Lönen är också bättre i Danmark - och så kan man efter jobbet åka hem till Skåne och få riktigt mycket för den danska kronan!
Öresundsregionens utveckling kan också illustreras med siffror: 195 miljoner människor har rest över Bron sedan öppningen 2000. Varje dag passerar 20 000 bilar Sundet (via Malmö-Köpenhamn) och sammanlagt har 50 miljoner fordon kört över Bron under de tio åren. 2009 var det 11,1 miljoner passagerare på Öresundstågen. 75 procent av pendlarna över Öresund är så positiva att de uppmanar andra att börja pendla. I den svenska delen av Öresundsregionen bor 25 000 danska medborgare och varje år flyttar cirka 4 000 danskar till Sverige medan 2 800 svenskar väljer att bosätta sig på den danska sidan.
Jag själv tillhör den senare kategorin och har nu i ett decennium bott i Köpenhamn och känner mig verkligen som en Öresundsregions-veteran! I början fanns en hel del gränshinder och det var krångligt att förstå alla regler för skatt, lön, pensioner och sjukförsäkringar. Danskarna har ju i alla år raljerat över "förbuds-Sverige", men jag lovar, de är inte bättre själva... Jag kan också avslöja att mina danska vänner är mycket auktoritetsbundna - de kan stå vid ett övergångsställe på en öde landsväg mitt natten och vänta på grön gubbe! Nu är dock de flesta byråkratiska barriärer nedbrutna och det allra mesta fungerar fint.
Låt mig slutligen kommentera det faktum att de flesta protesterna mot Öresundsbrons byggande var baserade på oro för miljökonsekvenserna. Centerledaren Olof Johansson avgick ju till och med ur regeringen Bildt som en protest mot Öresundsbron. Det var onödigt och förhastat (och väldigt dramatiskt på typiskt Olof Johansson-manér). Idag står det klart - det som experterna förutspådde - att Bron har inneburit ett lyft för miljön.
För det första har Bron ökat transporterna med tåg. För det andra ger Bron skydd åt växter och djur som trivs och frodas. Inte minst den konstgjorda ön Pepparholm längs Öresundsbroförbindelsen har blivit en fristad, något av ett zoologiskt paradis. Bland annat blomstrar här äppel- och körsbärsträd efter att bilpassagerare slängt ut fruktrester när de passerat! Flammande blåeld och gyllengul getväppling lyser upp Pepparholm där det finns närmare 500 mer eller mindre rara växtarter. Ön har också blivit en viktig fågellokal. I det omliggande vattnet fungerar bropelarna som konstgjorda rev; här finns 140 000 musslor per kvadratmeter och torsken står i lä och väntar på mat!
Så nog har Öresundsbron inneburit mycket positivt - både för människor och djur, om man säger så...