Orimlig situation för lärare
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det mesta är till det bättre ur ett elevperspektiv. Läraren har en större helhetsbild och lärandet bygger mer på dialog och elevinflytande.
För lärarna har dock dagens yrkesroll vuxit till att inte bara handla om hantverket att lära ut, man har ett ansvar för så mycket mer, inte minst sociala faktorer, vilket också är positivt men lägger en stor börda på lärarna som individer.
Numera är det inte elevens fel om han eller hon inte lyckas ta till sig kunskapen, det är lärarens.
Tanken att ge individuell vägledning utifrån varje elevs behov är såklart god. Liksom tanken att låta olikheten blomstra i elevgrupperna och inte sortera barnen utifrån sina olika förutsättningar.
Men hur lätt är det att ge alla barn samma utrymme och lika mycket uppmärksamhet om mycket av ens resurser som lärare måste tas i anspråk för att avstyra bråk och tumult?
Frågan är om slopandet av "specialklasserna" var en björntjänst för de elever som har särskilda behov? De blir förvisso en i gruppen som alla andra men behoven kvarstår och ska nu delas med fler.
I går och i förrgår berättade GT om situationen för lärare i den gotländska skolan som känner sig hotade. Lärare som inte vågar ingripa eller säga ifrån av rädsla för att själva drabbas av repressalier. Antingen fysiska i form av angrepp eller rättsliga för att de beskylls för övergrepp mot eleverna.
Det är en fullkomligt orimlig situation.
Ingen vill ha en återgång till en skola med bestraffningar och tyranni, men det måste vara lärarna, inte barnen, som bestämmer i skolan.