När blir man gotlänning?
Jag har min uppfattning klar. Det är när man flyttat till Gotland och blivit folkbokförd här. Då blir man gotlänning. Visst är det fantastiskt med folk som flyttar hit och blir ambassadörer för vår ö. I tv-programmet Körslaget hade Gotland ett lag under ledning av Bengan Jansson. Bengan flyttade hit för ett par år sedan och han och hans kör gör bra reklam för Gotland. Han är ett föredöme för oss andra gotlänningar. Kan vi inte sluta med löjliga diskussioner om dialekter?
ALLA SOM ÄR BOSATTA PÅ GOTLAND ÄR GOTLÄNNINGAR.
Var istället stolta över vår ö. I måndags var jag på en mediedag där en jämförelse gjordes mellan Gotland, Åland och Island. De är alla öar men ganska olika. Från Island som är ett eget land, till Åland som har mycket egna lagar och regler jämfört med Finland, till Gotland som inte har några särregler. Det som kännetecknar öar är att de har klara gränser och en egen ö-mentalitet, ofta med ett stort inslag av lokalpatriotism. Intresset för vad som händer på den egna ön är stor. Gotland ligger mitt på jordgloben, det är Bryssel och Stockholm som ligger avsides.
I Ojnareskogen har Nordkalks skogsavverkning nu stoppats av Högsta Domstolen (HD). Inte mindre än 12 gånger har HD vägrat inhibition (det vill säga besluta att arbete inte får utföras i väntan på dom). Varför tog man inte det beslutet tidigare? Det hade besparat polisen och Nordkalk stora kostnader. Nordkalk har ett lagakraftvunnet tillståndsbeslut för täkten. Nu tar det kanske ett år innan vi får HD:s slutliga dom. Kan det bli så märkligt att Nordkalk har täkttillstånd men inte får tillstånd att bryta?
Det behövs en ändring i rättssystemet. Det kan inte vara rimligt när det tar upp emot 10 år och hundratals miljoner i utredningskostnader innan ett slutligt beslut fås om avslag eller bifall.
Fortsätter det att vara så här tycker jag inte vi kan kalla Sverige för en rättsstat längre. Frågan om brytning i Ojnareområdet är en komplicerad fråga men det finns andra frågor som också tar orimligt lång tid.. En ansökan om ett bygglov kan passera många rättsinstanser innan slutligt beslut erhålles. Det är då bara de som har stora ekonomiska resurser som har råd att hålla ut. Det skapar en ojämlikhet som en rättsstat inte ska ha. Det behövs en rejäl översyn av regelsystemet..
Som jämförelse har personer som får en fängelsedom betydligt färre chanser att få sin sak prövad. De kan överklaga tingsrättens dom till Hovrätten men sedan kommer de i regel inte längre utan domen gäller och de blir frihetsberövade för kortare eller längre tid.
När det gäller våra färjekommunikationer håller jag tummarna för att regeringen och dess infrastrukturminister börjar inse vikten av bra färjeförbindelser på rimliga villkor för att Gotland ska fortsätta utvecklas.
hans.klintbom@gotland.se