Socialdemokratiska kvinnoförbundet hade den 16-17 augusti kongress i Malmö. På den kongressen var naturligtvis även Gotlands S-kvinnor representerade.
Många motioner behandlades som sig bör på en kongress. En av de bifallna motionerna är jag väldigt glad åt. Den behandlar sjukförsäkringen. Vi S-kvinnor har gett uppdrag till våra företrädare i riksdagen att arbeta för högre ersättning och att skatten måste sänkas i sjukförsäkringen. Skatten för sjukskrivna ligger ännu på en högre nivå än för löntagarna efter alliansens alla jobbskatteavdrag.
Många av de sjukskrivna är kvinnor, flertalet har arbetat inom låglöneyrken och får en väldigt låg sjukpenning/ersättning om ens någon ersättning.
Det är helt enkelt inte rimligt, att en kvinna år 2019 ska vara tvungen att ha en man eller partner för att kunna försörja sig. Under mer än 100 år har kvinnor kämpat för sin frihet och jämställdhet, ibland med blodspillan, för att få en egen röst, ett eget liv och en egen frihet. Tyvärr ser vi att det finns flera krafter i samhället som verkar för en tillbakagång för kvinnors frihet på flera områden. Då är det viktigt att vi tillsammans säger ifrån, högt och tydligt. En väldigt viktig del av kvinnans frihet är att själv kunna försörja sig och då ska det inte spela någon roll om man är sjuk eller arbetsför. Hyra, mat och annat måste kunna betalas likväl.
Utöver motionsarbetet på kongressen antog man också två viktiga uttalanden.
Det första handlar om äldres rättigheter. En välfungerande äldreomsorg är en jämställdhetsfråga. Rätten för äldre att få inflytande över sin egen vardag borde vara en självklarhet. Omsorgen och vården av de äldre måste få ett nationellt lyft och både kvalité och trygghet måste öka. En bra äldreomsorg kan aldrig vara en fråga om behovsprövning och godtycke.
Vi S-kvinnor kan aldrig acceptera att anhöriga, ofta kvinnor, tvingas kompensera för bristande hemtjänst eller underbemanning på äldreboendet. Rätt bemanning och hög kvalitet bidrar till en trygghet för såväl de äldre som deras anhöriga. Vi kräver därför en äldreomsorgslag som stärker äldres rättigheter. En lag som också ställer kvalitativa krav på äldreomsorgens utformning.
Det andra uttalandet handlar om tandvården.S-kvinnor kräver att tandvården jämställs med övrig sjukvård och ingår i samma försäkringssystem. Ingen ska behöva leva med dåliga tänder för att man inte har råd att laga dem. Det är dags att behandla tänderna som en del av kroppen.