Örn störtade

Politik2007-05-15 01:12
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dag skulle egentligen Gotlands Allehanda publicera en debattartikel, en lång drapa, av Peter Örn. Nu blir det inte så. Det går inte att publicera en artikel undertecknad "vd, Sveriges Radio" precis när han har avgått.

Den rubrik Peter Örn själv hade satt på artikeln, den vars sista förbrukningsdag gick ut, var "Sveriges Radio i ett skiftande medielandskap". Gäsp. Men rubriken är sann, även om den är en smula innehållslös.

Statens "allmännyttiga", licensfinansierade medier - det som brukar kallas "public service" - har inte den ställning de en gång hade, även om de fortfarande är starka. I mitt första jobb som ledarskribent, i början på 90-talet, så märkte jag snart att Ekot var oerhört nyhetsledande. För många ledarskribenter så var det lunchekot som satte agendan. En illvillig tolkning är att de ville bli citerade i morgonekots tidningskrönika nästa dag. En välvillig tolkning är att radion dikterade, eller förmådde formulera, vilka frågor Sverige talade om.

I dag är bilden av medierna i Sverige mycket mera splittrad. Ingen enskild aktör har samma kontroll över nyhetsvärderingen. Mer och mer av nyhetsförmedling sker över internet. Oberoende aktörer, som TV8 och Axess Television, ägnar sig åt vad de gärna kallar "privatfinansierad public service". Det är i den föränderliga verkligheten Peter Örn verkat som vd för Sveriges Radio i tre och ett halvt år.

Peter Örn har visat sig mer angelägen om att skydda statsradions ställning än att vårda dess uppdrag. Han har förändrat programutbudet. Han har skiftat inriktning på kanalernas profiler. På nätet har Sveriges Radio förvandlats från radioföretag till en allmän nyhetsförmedlare, som agerar på liknande sätt som många andra aktörer. Med den skillnaden att staten betalar.

Förändringarna har i stor utsträckning handlat om att bredda både verksamhet och tilltal för Sveriges Radio. Priset har betalats på flera olika sätt. Flera väl inarbetade kvalitetsprogram har strukits ur tablåerna. Det har blivit mer av pratradio. De pågående nedskärningarna inom Sveriges Radios organisation, bland annat här på Gotland, är ett annat exempel.

Nu lämnar Peter Örn sin post. Oenigheten med styrelsen och dess ordförande Ove Joansson har blivit för stor. Så heter det åtminstone utåt. Det verkar troligare att han dukat under i en flerfrontskonflikt med SR:s medarbetare, lyssnare och kritiska debattörer. Besparingarna ligger fast. I dag får vi antagligen veta mer om vilka förändringar som den tillförordnade vd:n Kerstin Brunnberg tänker sig. Om sisådär ett halvår skall en ny permanent vd vara utsedd. Samtidigt håller regeringen på att förbereda sig för att tillsätta en utredning om de "allmännyttiga" mediernas framtid. Den utredningen måste få i uppdrag att bättre definiera vad public service skall innehålla i framtiden. Då kanske Peter Örns efterträdare slipper dela hans öde.