Oro för Gotlandsbarns medicinering

Politik2013-11-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vad beror det på att fler och fler ungdomar måste använda antidepressiva medel för att klara vardagen, frågar Ursula Jacobsson (C) i regionfullmäktige i dag. Hon oroas över att Gotland ligger högt i statistiken för psykisk ohälsa och förskrivningen av antidepressiva läkemedel.

Jag tycker det är en mycket befogad fråga från en politiker i öns högsta beslutande organ. Det måste vara en politisk fråga när unga mår dåligt och ön ligger i topp för utskrivning av antidepressiva medel.

Gotland i läkemedelstoppen

Lika allvarligt är det att Gotland ligger skyhögt i toppen i Sverige när det gäller förskrivning av de amfetaminbaserade läkemedlen vid ADHD-diagnoser. Liksom vid utskrivning till unga 5-19 år av sömnmedel och lugnande medel, vilket kan bero på effekterna av ADHD-läkemedlen.

Inom skolans värld vågar politiker och allmänhet ha synpunkter på olika pedagogiska synsätt och metoder, som lärarna använder.

Men inom psykiatrin verkar politikerna inte våga ifrågasätta akademiska inriktningar som resulterar i rekordutskrivning av mediciner till barn. Amfetaminbaserade mediciner som har som uppgift att droga ner och dämpa beteende hos barn.

Jag undrar om politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden är oroade över att den gotländska psykiatrins utskrivning av ADHD-läkemedel ligger i Sverigetoppen. Och att exempelvis ADHD-medlet Concerta, som enligt utredande europeiska läkemedelmyndigheter inte har kunnat godkännas för vuxna, skrivs ut till cirka femhundra vuxna personer på Gotland.

Som politiker borde man oroas över att en så stor del av barnen på Gotland ges ADHD-läkemedel, när Läkemedelsverkets rekommendationer innebär att medicinering ska vara sista åtgärden, när allt annat prövats.

Mot rekommendationerna

I en debatt i öns media 2012 konstaterade sex ledande företrädare för den psykiatriska professionen på Gotland, att man bryter mot Läkemedelsverkets rekommendationer och medicinerar en stor mängd barn som egentligen inte skulle behöva det, på grund av att de inte får det stöd som skollagen föreskriver.

De menar att skolan sviker dem som behöver stöd och att det hårda och krävande samhället och arbetslivet gör att barns och vuxnas problem bara kan lindras genom medicinering. Politiken har satsat för lite på skolan, vilket medför ökad medicinering av barn, unga och vuxna.

Jag hoppas att Ursula Jacobsson eller några andra i regionfullmäktige frågar sjukvårdspolitikerna om hur de ser på att Gotland ligger i Sverigetoppen för förskrivning av de amfetaminbaserade ADHD-läkemedlen till de gotländska barnen 5-19 år. Och att så många vuxna ges av EU förbjudna amfetaminpreparat.

Tycker sjukvårdspolitikerna det är rätt användning av skattepengarna och är det den kvaliteten på sjukvården som Gotland ska ha?

Är det en riktig och humanitär politik att lägga skattemiljoner på läkemedel med skadlig effekt istället för att satsa på en skola som kan klara elever med särskilda behov?