Så säger man på ön Okinawa i Japan. Ett gammalt uttryck ”Nan kuru nai sa”.
Jag läste om det i en krönika nyligen av Ann Heberlein, en skribent som ständigt är intressant och tänkvärd.
Den här inställningen är ett sätt att stå emot svårigheter och problem som drabbar oss alla, då och då. Att kunna möta ögonblick eller perioder av dysterhet och uppgivenhet. Runt hörnet finns ofta något annat, något överraskande, något hoppfullt.
Inför midsommaren känns det väl för de flesta som en tid av hopp och förväntan – sommar och semester i antågande, skolavslutning och student just glädjerikt avklarade, ljus och värme som avlöst mörker och kyla. Så, då är det väl bra! Men inom oss är det alltid något som gnager och känns oroligt. Något som förr eller senare löser det sig. Onödigt att oroa sig i onödan, eller så har rent av oron också sitt värde.
En del av världen
Dock är vi alla en del av världen. Där ute är det ständigt bekymmersamt, tycks det. Nyheterna når oss på vår lilla ö från Syrien och andra oroshärdar. Frågan är om dessa drabbade människor kan använda sig av och tro på uttrycket ”Oroa dig inte – det löser sig”. Erfarenheten och historien säger att det löser sig till slut, men efter outsäglig plåga och lång oro.
Likaså barns utsatthet runt om i världen. Det finns anledning att oroa sig, även om det på många håll sakta men någorlunda säkert löser sig, eller i vart fall går åt rätt håll.
En ständig kamp tycks det vara att leva. Men det finns ständigt mycket att glädja sig åt. Små glädjeämnen i vardagen att ta till vara - ett barn, ett leende, ulliga moln på himmelen.
Ann Heberleins krönika handlar egentligen om konsten att leva länge och lyckligt. Där finns det många exempel i världen. Platser där man under långliga tider levt och lever länge och gott. Man kan undra varför.
Blå zoner
Den belgiska forskaren Michel Poulain har myntat begreppet ”blå zoner”, små begränsade områden i världen där människor blir gamla och lever friskare än annorstädes. Okinawa är just en sådan plats. ”De odödligas ö” har den benämnts av sjöfarare genom alla tider.
Sardinien, Nicoyahalvön i Costa Rica och Georgien (yoghurt-människorna där) är andra exempel. Det finns liknande öar Sverige – Markaryd i Småland, där bland knappa 10 000 innevånare finns åtta hundraåringar och 127 som är 90+. Hur har vi det på Gotland?
Förklaringarna till långlivet på Okinawa sägs vara: spartanska matvanor, aktiv och rörlig livsstil, religiös övertygelse som minskar stress och inte minst delaktighet och stöd i sitt samhälle.
Nuet är övergående
Så, man kan väl likt lyckoforskarna peka på vad som kan leda till ett lyckligt och harmoniskt liv: att uppleva sig behövd, att känna mening i tillvaron, att få ha goda relationer och att känna en övertygelse (religiös eller annan). Kanske att tro på någon ny existens.
Nuet är övergående. Det finns alltid hopp om en bättre situation: att vinna nästa match, att få ett jobb, att reda upp relationer, att få vara medmänniska.
Det ordnar sig ……..