Oroad över de förråade tongångarna

Politik2019-09-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

”Din egoistiska parasit”.  Så benämnde en före detta riksdagsledamot för moderaterna en undersköterska nu i veckan. Att den moderata riksdagsledamoten verkar ha missat såväl ekonomi- som biologilektioner i skolan och inte förstått hur en parasit fungerar tycker jag vi kan lämna därhän för nu.

Tongången i samhället förråas för varje dag och även inom det stora och tidigare regeringsbärande partiet Moderaterna hörs allt oftare uttalanden som för bara några år sedan hade varit fullständigt oacceptabelt.

Tongången oroar mig. Däremot säger den något om vår tid. Sverige som byggts starkt av en stark konsensustradition där vi kunnat samtala oss fram till bra och kloka lösningar är utsatt för starka högerpopulistiska vindar som inget hellre önskar än splittring, hat och oförsonlighet. 

Vi har varit där förr. Vi har sett att det inte lyckades lösa några samhällsproblem och istället skapat en annan ordning. Den måste vi hitta tillbaka till och det är ingen annans ansvar än oss politikers. Det är vi som behöver vara tränade i att fokusera på den sakpolitiska debatten och inte hänföras åt demagogiska personangrepp och förminskning av människovärdet. 

I veckan presenterades regeringens budget. Det är under förutsättningarna en bra budget. Jag hade velat se en väldigt annorlunda fördelningsprofil, ännu mer stöd till kommuner och regioner och större satsningar på klimatomställningen. Men väljarna gav ett resultat och det budgetmässiga utfallet i veckan är trots det ett steg på vägen i rätt riktning.

Budgeten tar sig an otryggheten i samhället, skapar bättre förutsättningar för kommuner och regioner att erbjuda en likvärdig välfärd och gör trots önskningar om mer stora satsningar på klimatomställningen. 

Budgeten innebär att Region Gotland får drygt 28 miljoner i generellt tillskott och ytterligare miljoner i destinerade statsbidrag till att arbeta med bland annat psykisk ohälsa, demensvård och äldre. Viktiga satsningar för att bygga ett starkare samhälle som håller ihop. 

Men höstens viktigaste ärende i riksdagen är kostnadsutjämningen och förslaget att omfördela mer resurser över landet. Förslaget innebär att Gotland tilldelas ungefär 90 miljoner kronor. Sedan utredningen ”lite mer lika” tillsattes har vi argumenterat för att vi i nuvarande system är underkompenserade med mellan 200 och 300 miljoner kronor årligen. Förslaget är ett steg i rätt riktning men den måste fortsätta om vi ska bygga ett land som håller ihop och där du oavsett var du bor ska få likvärdig vård, omsorg och utbildning.