Orsakar bekämpningsmedel ADHD?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Debatten har handlat om den behandling som sker med fokus på medicinering. Upprörda inlägg har kommit, dels från företrädare för sjukvården/psykiatrin på Gotland, dels Riksförbundet Attention som företräder dessa patienter.
Jag ämnar inte ge mig in den debatten, utan vill föra in tänkbara bakomvarande orsaker till ADHD och liknande diagnoser ("bokstavsbarn"). Dock vill jag lyfta fram boken "Pillret" av journalisten Ingrid Carlberg. En tankeväckande redovisning om läkemedelsindustrin och dess marknadsföring av antidepressiva mediciner. Man häpnar och ryser.
Prat kontra piller
Det visas med all önskvärd tydlighet hur doktorerna, omedvetet vill jag tro, påverkas av läkemedelsindustrins genomtänkta och riktade marknadsföring. En smart hantering för att få upp volymerna i försäljning och därmed, ibland, svindlande vinster.
Det är dessutom vanligt att patientföreningar kraftigt sponsras av industrin. Dessa uppgifter kan lända till viss eftertanke i den debatt som förevarit i GT. Dessutom pågår ju en ständig strid om olika behandlingsformer: psykoterapi och andra behandlingar utan medicinering respektive medicinering. Enkelt uttryckt: prat kontra piller.
Men hur uppkommer ADHD och liknande sjukdomar hos barn? Här återstår mycken forskning, så vitt jag förstår.
Bekämpningsmedel och ADHD
Men skilda faktorer i miljön torde spela en inte oviktig roll. I dagarna har en forskningsrapport uppmärksammats (SvD 26/5), som pekar på ett samband mellan bekämpningsmedel och hyperaktivitet hos barn.
Rapporten visar att restprodukter av organiska fosforföreningar förekommer i betydligt högre halter hos barn med ADHD. I Sverige finns flera bekämpningsmedel med detta innehåll.
Men det kan också komma utifrån genom frukt och grönsaker. Tidigare studier har pekat på samband mellan ADHD och tungmetaller samt vissa färgämnen i mat, men inte tagits på allvar.
Alltför lite forskning riktas mot sambandet miljörisker och barn. Relevanta myndigheter tycks inte prioritera dessa samband. Men faktum är att barn är mer känsliga för miljöföroreningar än vuxna.
Skälet är enkelt och uppenbart. Den växande, ännu outvecklade, kroppen är extra känslig och sårbar. Såväl immunförsvar som olika organ utvecklas successivt, till exempel njure, enzymsystem, skyddsvävnader i hjärnan. Levern och hjärnan är färdigutvecklade först senare under uppväxten.
Miljögifters påverkan
Det säger sig självt att allehanda miljögifter som omger människan därmed påverkar det lilla barnet. Redan fostret är utsatt, eftersom moderkakan inte förmår skydda mot människotillverkade miljögifter.
Små barn behöver också mer energi och vätska jämfört med vuxna. Alltså löper de större risk att exponeras för kemikalier och andra föroreningar. Likaså andas de in mer luft per enhet kroppsvikt vilket ökar risken att få in föroreningar.
Det finns alltså anledning att kräva forskning, analys och eftertänksamhet för att komma tillrätta med ADHD. Frikostig medicinering känns oansvarig i ett helhetsperspektiv.