Oseriös och skadlig mytspridning om medier

Foto: Fredrik Sandberg

Politik2019-09-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlands Folkblad fortsätter sin kampanj mot svenska medier och påståendet att de är politiskt vinklade med en borgerlig agenda, kampanjen drivs genom förra regionrådet Björn Jansson (S).

I lördags påstod han att Göran Persson mobbades av media under sin tid som statsminister. En minnesbild som känns främmande för mig men kanske är det fler som minns det så? Annars var det ju bilden av Persson som dryg och härskande som man minns. Inte minst när han vände ryggen mot Maud Olofsson i ett replikskifte i riksdagen.

Något som jag däremot minns eftersom jag jobbade på GT då är konflikterna mellan anställda och sjukhusdirektören på 1990-talet. Björn Jansson påstår att sjukhusdirektören "utsattes för en rent osaklig nedskrivning i media under början av 90-talet vilket var oerhört jobbigt för familjen. De gotländska medierna följde slaviskt det läkarna ansåg utan minsta reflektion över sanningshalt".

Ja, så kan en socialdemokrat också beskriva den omfattande fackliga kritiken som personalen på sjukhuset framförde under ganska lång tid. Att medier rapporterar om fackens kritik är alltså detsamma som att dreva mot en direktör?

Jag har tagit upp Björn Janssons påhopp på medierna förut. Utan att få några svar så förväntar mig inte det nu heller.

I sin roll som regionstyrelsens ordförande skrev han detta på Gotlands Folkblad den 9 januari 2016:

”Sverigedemokraterna har luft under vingarna just nu och surfar på en borgerlig medias strategi, som ska bädda för regeringsskifte”.

Och den 28 december samma år och i samma roll: ”(---) media köper den borgerliga oppositionens argument om eländets situation utan att ifrågasätta sanningshalten.  Sådana är villkoren för sittande majoritet. Spekulativa uttalanden utan substans köps lätt av rubriksättare och journalister”.

Att anklaga medier och enskilda journalister för att ha dolda agendor, ljuga och vara politiskt styrda är vanligt från samma krafter som nu genomför andra inskränkningar i yttrandefriheten genom att politiskt styra konsten och städa bort symboler för mänskliga rättigheter från det offentliga rummet.

Har man på fötterna finns flera vägar för att fälla medier som inte jobbar enligt de pressetiska reglerna om bland annat opartiskhet. Som mångårig politiker, och själv en gång ledarskribent, borde Björn Jansson hålla sig för god för att sälla sig till dem som jobbar hårt för att rasera förtroendet för den fria pressen. 

*     *     *

Kristina Bohman Söderdahl beskriver min ledare felaktigt här nedan. Jag har inte påstått att Isabel tror att politiker och tjänstemän manipulerar fakta och anpassar politiska beslut utifrån att de ska tillmötesgå företaget i första hand. Det handlade om debatten som sker på andra ställen än i offentligheten.

Inte heller jag "viftat bort" några argument, tvärtom varit tydlig med att jag respekterar olika inställning i sakfrågan. Kristina Bohman Söderdahl beskriver det också som en sanning att tekniska nämnden inte fått svar på frågor och tillräckligt underlag. En majoritet av nämnden anser att underlaget och fakta var tillfyllest. Så fungerar vår demokrati.