SVT ringde mig under Almedalsveckan och ville att jag skulle medverka i Debatt på måndagskvällen där det skulle diskuteras arbetslöshet. Nu blev det inte så av någon anledning. Men debatt blev det ändå.
Före detta partistrategen Per Schlingmann (M) har överraskat tidigare med att döma ut den arbetslinje han själv var arkitekt till. Han vidhöll det under programmet och menade att människor själva måste hitta det de vill göra. Robotar tar över allt mer och nästa ”problemsektor” lär bli transportsektorn.
Gudrun Schyman (Fi) frågade vad arbete egentligen är och ville diskutera sänkt arbetstid, något som sociologen Roland Paulsen höll med om. Det gäller att hitta arbetsuppgifter som kan bli betalda arbeten.
Den liberala debattören Fredrik Segerfeldt dundrade på om lägre ingångslöner och indirekt sämre villkor för den anställde medan Paulsen menade att kapitalägarna får mer i fickan medan den sämst betalde får det sämre eller står stilla och stampar, men med mer jobb på samma tid.
Det förunderliga med dagens arbetsmarknad är att de reformer som byggde Sverige med mer semester, högre pensionsålder och minskning från 48 till 40-timmarsvecka var en winwinsituation, menade Schyman.
Av naturliga skäl håller jag mest med Schyman och Paulsen. Men Schlingmann har en poäng i att människor måste hitta det de vill göra själva. Men för det krävs det mod och inte minst ett startkapital.
Det var det jag kunde ha tillfört i debatten och det som förvånande nog ingen tog upp: medborgarlönen. Med en sådan i botten skulle fler våga starta eget och pröva sina drömmar. Håller det inte är det ingen katastrof, som det kan vara idag när pengarna är slut och företaget har gått omkull. Man har en grundpenning att falla tillbaka på.
Nu kommer det nya jobb, säger många, och säkert är det så. Men nu när vi antagligen står på tröskeln till en ny tid kommer många att hamna utanför arbetsmarknaden i kanske tiotals år. Kan man lindra den tiden med en Medborgarlön skulle man spara lidandet och hopplösheten hos hundratusentals arbetslösa.
För även om det finns belackare som påstår att arbetslösa är lata och att det finns jobb bara man letar, så vill de allra flesta ha ett arbete som ger en lön att leva på. Den som påstår att det finns gott om jobb har antagligen inte varit arbetslös på flera årtionden.
Arbetstidsförkortning är ett sätt att minska arbetslösheten. Men det räcker inte. Om människor känner sig ekonomiskt säkra skulle många fler våga satsa på något eget. Skulle inte du det?