LIBERAL KOMMENTAR
Sverige och framför allt Gotland kommer att vara aktuellt i höstens flernationella militärövning som kommer att ske i Gotska sjön mellan Gotland och Stockholms skärgård, samt i en andra fas sydost om Blekinge. 15 länder deltar varav merparten tillhör Nato: Danmark, Norge, Tyskland, Belgien, Kanada, USA, Storbritannien, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Österrike, Finland och Sverige.
Visby flygplats kommer att fungera som en central punkt för tankning och basering av deltagande nationers tunga transportplan, mindre plan och helikoptrar.
De senare kommer att göra lågflygningar över ön under kvällar och nätter med tyngdpunkt perioden 13-19 september. Övningen omfattar skydds- och stridsteknik och ett omfattande samarbete på stabsnivå.
Klar strategi
Ur svenskt perspektiv måste det finnas en klar strategi vad vår medverkan syftar till i förlängningen. Utan att närmare anknyta till denna omfattande övning fick man en utmärkt redogörelse i sak av generalmajoren Karlis Neretnieks – före detta chef för bland annat P18 och försvarshögskolan – vid en föreläsning i anslutning till Gotlands försvarsförenings nyligen genomförda årsmöte.
Neretnieks är numera knuten till Krigsvetenskapsakadamien och kunde redovisa grundligt genomarbetade bedömningar kring Gotlands värde som ett säkerhetslås för freden i norra Europa. Men då krävs det att ön har i vart fall en antydan till egen försvarsförmåga vilket helt saknas idag. Med hänsyn till maktbalansen i norra Europa och de inblandade parternas robotförmåga visar det sig att Gotland ligger i skärningspunkten. Vilket innebär att den som vid en konflikt har förmåga att använda Gotland som bas för sina missiler behärskar i princip ett cirkelområde som inkluderar Norge Sverige Finland Danmark, de tre baltiska staterna, norra Tyskland och Polen. Och ej att förglömma; ryska Kaliningrad oblast.
Kontroll över Gotland
Så med ett obefintligt eget skydd här ute så är det den som först hinner ta kontroll över Gotland som behärskar luft- och stora delar av havs- och landområdet kring Östersjön.
Det kan bli Nato eller Ryssland, det är bara att välja.
Försvarsberedningen går nu in i slutspurten för att försöka enas om en gemensam försvarspolitisk analys. Redovisning idag. Det behövs en ny försvarspolitisk inriktning där Gotland utgör en central fråga. Folkpartiet och glädjande nog även Socialdemokraterna vill ha en skarpare formulering.
Som speglar dagens krav på upprustning av det svenska försvaret – och då på rätt plats. (M) och övriga kan inte längre huka sig, hålla i börsen och blunda för Rysslands kraftiga upprustning vars material sannerligen inte enbart är riktad österut.
Man borde lyssna till de som behärskar frågan. Neretnieks är en av många. Han kommer till Almedalsveckan tillsammans med folkpartiets ledamot i försvarsutskottet Allan Widman. Även om försvarsministern (M) har fysik att springa ifrån sina livvakter under utlandsuppdragens fyspass sitter hon fast som gisslan hos finansminister Borg (M). Varför?