P-avgifter bättre än social nedrustning

Folkpartisten Mats-Ola Rödén gick igår till våldsamt angrepp på hur Per-Olof Jacobson (c) leder sjukvården på Gotland.

Folkpartisten Mats-Ola Rödén gick igår till våldsamt angrepp på hur Per-Olof Jacobson (c) leder sjukvården på Gotland.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2009-12-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi måste spara på verksamhet eftersom pengarna helt enkelt inte räcker. Som socialliberal politiker så gör det ont när vi fattar kortsiktiga beslut till små summor som påverkar människors vardag kraftfullt. Ett exempel är anhörigstödet i Gotlands kommun. Ett stöd som ger den vårdande (nästan alltid en maka, mor eller syster) möjlighet att lämna hemmet för att få välbehövlig avkoppling och stimulans. Kort sagt, en möjlighet att ha ork att vårda vidare. Gotlands kommun har en dokumenterat låg kostnad för äldreomsorgen om vi jämför med riksnivå, landsortskommuner eller "liknande" kommuner. En del av detta är att vi var tidigt ute med anhörigstöd, trygghetsplatser, korttidsboende med mera som gör att en stor del av vården sköts i hemmen. Nu ska socialnämnden spara en miljon kronor på anhörigstöd. Man väljer att göra det direkt mot anhöriga och lämnar 2,75 tjänst som "konsulenter" kvar till en kostnad som är större än besparingen på en miljon kronor. "Konsulenternas" uppgift är att informera och stötta anhöriga! Det är som att driva en butik utan varor och försvara sig med att; "vi har i alla fall öppet...!" Jag vet att Bror Lindahl i socialnämnden kämpat för en annan lösning men folkpartiet behöver fler röster för att kunna förhindra den här typen av kortsiktiga besparingar. Vid nämndens sammanträde så minskades också betinget med en halv miljon kronor genom att "fixartjänsten" togs bort. En tjänst som efter 18 månaders utvärdering inte visat några tecken på att minska olycksstatistiken för äldre i hemmet. Trots det så kvarstår en besparing på 500 000 på anhörigas avlösning. Paradoxalt nog så har dessutom statsbidraget för avlösning ökat med en miljon 2010 till 2 046 000 kronor. Genom ökat statsbidrag och avvecklad fixartjänst så har socialnämnden minskat sina kostnader med 1,5 miljoner kronor. Pengarna räcker alltså till för att behålla avlösningen om 20 timmar och dessutom dagcentralerna i Roma och på Åkermanska.
Varje placering på särskilt boende kostar cirka 500 000 kronor. Om en (1) anhörig inte orkar längre så var alltså den "besparingen" borta och fler vårdare som inte orkar blir ökade kostnader.
Jag vet att det är olika budget för tekniska nämnden och socialnämnden men jag vet också att helheten är större än delarna och båda tillhör Gotlands kommun - så hellre avgifter för parkeringsplatser, eftersom vi har kostnader för dessa, än minskat stöd till anhöriga och dagcentraler!
Kommunfullmäktige sammanträdde i går. För mig är fullmäktige det största uppdraget eftersom det är till det som jag är vald och övriga uppdrag är en följd av det valet. Samtidigt är själva sammanträdet förutsägbart vad gäller vilka beslut som kommer att fattas. Allt är avgjort i partigrupper och i kommunstyrelsen. För många av de som sitter i fullmäktige kan detta kännas meningslöst men debatten och anledningarna till beslut är viktiga för dem det berör, Gotlands befolkning. Det finns motiv att minska antalet ledamöter till 61 och få en större delaktighet i debatt och beslut
Politikens villkor har jag skrivit om och de kan vara svåra som ovan men om man inte känner lusten och har roligt mitt i det svåra så orkar ingen. Pressens villkor är också spännande. Känsliga för kritik och alltid med sista ordet. Företrädarna pratar dock sällan om sitt beroende av statliga subventioner i form av presstöd. GT och GA har 2,5 mkr var. Tänk om de kunde klara sig av egen kraft då hade helheten kunnat vara större än delarna också här.