På hedersuppdrag till Palestina

Politik2006-05-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har väntat i ett par år nu på att få göra en insats för kvinnor och barn i det ockuperade Palestina.
Vi är två s-kvinnor, en från Skåne och så jag, som tillsammans har fått uppdraget att göra en förstudie inför ett samarbetsprojekt, ett projekt som kommer att drivas på förbundsnivå.
Jag reser 12 juni och det känns väldigt hedrande och ärofyllt att få åka för socialdemokratiska kvinnoförbundets räkning, tycker jag.

Undervisas tillsammans
Vi kommer att ha ett digert program med många möten och diskussioner med före detta kvinnliga ministrar i den palestinska myndigheten, och vi kommer även att träffa betydande personer inom Fatah.
Något som jag ser fram emot mycket är också det besök som vi kommer att göra på Adam Institute for Democracy and Peace, en israelisk skola där palestinska och israeliska barn undervisas tillsammans.
Ett sätt att uppnå förståelse för allas olikheter och en bra metod för att bygga fred, som för mig är ganska självklar. Alla borde tänka så!
Adam Institute har en hel del utbildningar för kvinnor runt om i landet och även för beduinska kvinnor i Negeveöknen.
Troligen blir det även ett möte med Jerusalem center for women vilken tillsammans med den israeliska organisationen Bat Shalom bildar det unika fredsprojektet Jerusalem Link.

Bjudna på bröllop
Vi har fått varsin personlig inbjudan därifrån, så att det ska gå lättare att komma in eftersom det ligger i Israel. Ska i vilket fall bli väldigt trevligt att återse Na?ava Eisin som i höstas besökte Gotland och deltog på arbetarrörelsens internationella solidaritetsdag.
Men, det är inte nog med det, vi har också mycket annat att se fram emot. Något som ska bli intressant att få vara med om är ett bröllop, som vi är bjudna på den 18:e juni i Betlehem.
Visserligen blev brudgummen arresterad förra veckan av israelerna utan anledning! Men, bruden hoppas självklart att hennes blivande skall bli släppt innan bröllopet. Vi är mycket välkomna till Betlehem.
Khader, en vän till min reskamrat från Skåne, kommer att ta emot oss och visa upp oss för hela släkten. De bor i ett flyktingläger just utanför Betlehem.

Flyktinglägret i Betlehem
Vem vet, det blir kanske så att vi får ransonera besöken, ty annars går hela tiden åt för besök hos bröder och kusiner.
I Ramallah finns det också en familj som vill träffa oss. Mannen i familjen jobbar på Ramallah radio och eventuellt vill han göra en intervju med oss.
Även om det känns spännande på alla sätt och vis att träffa alla dessa människor, så får vi inte glömma att vi har ett jobb att utföra.
Och visst känns flyktinglägret utanför Betlehem som en spännande utmaning att bedriva ett demokratiprojekt i. Utmaningen är antagen.