På rätt väg men ännu för låg nivå

Politik2013-09-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En intensiv vecka ligger bakom. Under måndagens fullmäktige kunde vi äntligen besluta och redovisa den överenskommelse vi nu har med arbetsförmedlingen. Regionen går in där regeringen har misslyckats och skapar förutsättningar för jobb.

Jag utmanar de statliga institutionerna på ön att också bidra med praktikplatser för ungdomar och därmed ge dem en möjlighet att äntligen komma in på arbetsmarknaden. Inom det privata näringslivet finns redan flera goda exempel och jag vet att fler vill vara med. Men det är förvånansvärt tyst från oppositionen i en av de mest avgörande frågorna för att trygga välfärden på Gotland. Och socialdemokraternas mål är klart: Den lägsta arbetslösheten inom EU år 2020!

Däremot fanns det en tydlig politisk samstämmighet kring vikten av ett bättre företagsklimat. Att öka tillväxten på ön är det viktigaste vi kan göra för att inte bara säkra välfärden utan också skapa större framtidstro. Vårt arbete inom regionen är självklart att göra vår del i detta med en god service inom alla områden. ”Förenkla helt enkelt” kom igång under 2012 och redan den första rapporten visade att vi är på rätt väg, men resultatet ligger på en fortsatt alltför låg nivå.

Smidig och snabb ärendehantering, frukostmöten med näringslivet, företagsbesök och snart också tillgänglig information på vår webbsida, ”Förenkla helt enkelt” ska leda till ökad förståelse för företagarnas villkor och ge snabb, smidig och rättssäker hantering av ärenden, vägledning och tydliga beslut med ett positivt förhållningssätt till företagande.

Vi måste arbeta med företagsklimatet då vi behöver duktiga företagare som skapar jobb och bidrar till tillväxt. Regionen behöver förbättra service och tillgänglighet. Det betyder ändå inte att varje enskild företagare kan få precis som han/hon vill om det för med sig att vi riskerar andra viktiga allmänintressen, som ordningen i stan. Alkoholpolitiken är till för att skydda människor och miljö. Precis som jag har skrivit om tidigare finns det ibland målkonflikter.

Eva Bofride beskrev också detta i en av sina ledare som bottnar i en aktuell debatt om öppettiderna på krogarna i Visby. I den målkonflikten går vi på socialtjänstens och polisens rekommendationer.

Passar på att understryka att jag inte har någon som helst kontroll över när tillsyn sker. Dessa beslut planeras långsiktigt och sker på tjänstemannanivå i nära samarbete mellan region och länsstyrelse. I det sammanhanget är självklart polisens beslut om ingripanden och ageranden inget som någon utomstående kan styra.

Jag ser ansträngningarna som görs och vilken ambition som finns och tror också att vi har mycket kvar att göra, som ska göras.

Under tisdagen fick jag också tre positiva signaler, genom företagsbesök, om att en positiv förändring är på gång. Tack Clarion Wisby hotell, Krusmyntagården och Scandic Visby! På rätt väg där samverkan och långsiktighet är viktigt för att vi skall kunna nå våra höga och gemensamma mål.

Låt oss fortsätta att hela tiden söka samverkan mellan företag och region i olika sammanhang. Där behövs en öppenhet och ett förtroende för att vi vill mot samma mål och framförallt en långsiktighet där inte politiken svajar och byter fokus.

Vi har mycket jobb kvar men vi är ändå på väg med att på olika sätt skapa arbetstillfällen och försvara välfärden. Finns all anledning att återkomma i detta viktiga ämne!