Pakistan på gränsen

Politik2008-09-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ni är antingen med oss, eller emot oss, var Bushs budskap till världen efter attacken mot World Trade Center 2001. Uppmaningen riktade sig främst till en rad regimer i Mellanöstern med en tillåtande attityd till islamistiska terrornätverk. Efter invasionen av Afghanistan samma år omvärderade flera av dessa stater sin politik. Däribland Pakistan, som inledde en lång kamp mot den pakistanska talibanfalangen.
Det är anmärkningsvärt att de enda länder som erkände den afghanska talibanregimens legitimitet var USA:s nuvarande allierade Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Pakistan.

Efter några år av relativt lugn har säkerhetsläget i Afghanistan förvärrats. Den amerikanska administrationen överväger att omdirigera fler trupper ursprungligen öronmärkta för Irak till landet. Förhoppningen är att upprepa framgångarna i Iraks huvudstad Bagdad under förra året, där USA:s massiva truppförstärkningar tycks ha bidragit till relativt lugn.
Men USA har också anledning att se över sin strategi - och sina allierade - i kampen mot islamisterna. Afghanistankonflikten håller på att sprida sig till grannlandet i öster: Den verkliga utmaningen i regionen är gränslandet mellan Afghanistan och Pakistan samt de bergsområden i nordvästra Pakistan som nästan helt kontrolleras av talibanerna och al-Qaida.
Den pakistanska talibanrörelsen nöjer sig inte längre med att stödja sina fränder i Afghanistan, utan man har en egen agenda: en islamistisk stat i norra Pakistan. Den kraftiga självmordsattacken mot Marriott Hotel förra lördagen är en försmak.

Samtidigt som den pakistanska armén bekämpar dessa krafter finns det anledning att tro att den mäktig pakistanska säkerhetstjänsten uppmuntrar och till och med planerar talibanaktioner i Afghanistan, i syfte att stärka det sunnimuslimska Pakistans inflytande i det sunnidominerade grannlandet.
Det pakistanska dubbelspelet, och det shiamuslimska Irans stöd till olika terrorgrupper i det shiadominerade Irak, illustrerar den komplicerade situationen i regionen. USA har landat mitt i en konflikt mellan rivaliserande muslimska fraktioner, som man omväxlande försöker spela ut mot varandra (Talibanregimen i Afghanistan omkullkastades med hjälp av fria shiamuslimska grupper finansierade av det demoniserade Iran), omväxlande mäklar fred emellan (som i Irak).
Några pålitliga regionala allierade i detta farliga maktspel har man inte - endast tillfälliga samarbetspartners.