Pandemin tycks ge hela regeringen bleksot

Hur är det med regeringen? Har vi forfarande en sådan?

Och hur är det här då?

Och hur är det här då?

Foto: Isabell Höjman/TT

Politik2020-05-05 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Expertstyre vore förfärligt. Experter inom ett fält är allt som oftast oense med varandra. Experter inom olika fält skulle snart bli ännu mer osams, om de tvingades försöka jämka sina rekommendationer med varandra. Landet ska styras av dem som är experter på att väga olika fakta, sannolikheter, intressen och åsikter mot varandra. De kallas för folkvalda politiker och representerar ett imperfekt styrelseskick som är bättre än alla alternativ.

Men Sveriges regering har delvis abdikerat inför coronakrisen. De experter regeringen valt att lita på framhålls som en sköld mot frågor och kritik. Dessa epidemiologer framträder å andra sidan som experter långt utanför sitt fält. Som när statsepidemiologen Anders Tegnell problematiserade arbete från hemmet av jämlikhetsskäl och avvisade spårning av coronaviruset med hjälp av mobilappar av integritetsskäl och juridiska orsaker.

Samtidigt som Stefan Löfven och hans regering duckar för ansvar och använder experter som mänskliga sköldar så går det lysande för statsministern och partiet, i mätningar av förtroende och partisympatier. Det kan verka oförtjänt – från min horisont ÄR det oförtjänt – men å andra sidan är det inte så konstigt eftersom regeringspartier över hela världen upplever samma plötsliga popularitetsökning.

Det bekymrar mig, i Sveriges fall.. Om den svenska regeringens lärdom av krisen är att det lönar sig att statsministern håller sig undan besvärliga intervjuer och att regeringen hänvisar till externa auktoriteter som en ursäkt för sin egen inaktivitet, hur ska landet då styras efter coronakrisen? Skapar denna passivitet redan nu problem för Sverige, när regeringen drar exempelvis företagsstödjande åtgärder i långbänk istället för att ge de besked om nya stödinsatser som skulle kunna rädda tusentals företag och tiotusentals jobb?

Ett sätt på vilket Sverige skiljer ut sig rör antalet medborgare som testas för corona. Av någon anledning har Sverige inte orkat eller brytt sig om att utöka provtagningen på det sätt som våra grannländer förmått. Vi har därmed en otydligare och sämre bild av smittspridningen och pandemins förlopp än vi borde ha. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skrev om detta på Facebook sent på söndagkvällen:

"För en månad sedan lovade regeringen att Sverige 'inom några veckor' skulle få igång storskalig testning. Det har upprepats sedan dess, men det har inte förverkligats. Förra veckan testades endast 24 000 personer i Sverige, tre tusen fler än veckan före. Vi har sammantaget hittills testat färre än vad vi borde göra varje vecka."

Ulf Kristersson drar slutsatsen att den politiska viljan som saknas, Jag tror det är värre än så. Jag tror att det är förmågan som brister, vad gäller både beslutsfäighet och genomförande.