Partiernas hemliga plånböcker

Politik2013-10-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Alliansledamöterna i konstitutionsutskottet vill rycka åt sig initiativet i den infekterade frågan om partibidrag. Tillsammans med justitieminister Beatrice Ask (M) skriver fyra företrädare att regeringen tar fram en proposition med syfte att öka insynen i partiernas finansiering (DN 10/10).

Tanken är att partiorganisationerna ska redovisa sina intäkter på riksnivå till förvaltningsmyndigheten Kammarkollegiet. Däremot ger man inget konkret löfte om att helt förbjuda anonyma donationer. Löftet till väljarna är att regeringen tänker tillsätta en parlamentarisk utredning om ett förbud, parallellt med att propositionen om ökad insyn lämnas till riksdagen. Taktiken är två steg framåt och ett steg tillbaka.

Det bestående intrycket av Alliansledamöternas debattartikel blir att Moderaterna vill provocera Socialdemokraterna. I en dåligt maskerad formulering ifrågasätts till exempel om LO:s medfinansiering av S valkampanjer är förenlig med Europarådets rekommendationer om partifinansiering.

I valet 2010 röstade 50,7 procent av LO:s cirka en och en halv miljon medlemmar på Socialdemokraterna, medan Allianspartierna tillsammans fick 25,9 procent av rösterna. Att borgerliga sympatisörer finansierar politiska motståndares valarbete med sin egen fackavgift är djupt problematiskt.

Samtidigt är Allianspartiernas lustfyllda kritik mot rådande ordning något falskklingande. Från 2002 till 2010 uppges Moderaterna ha tagit emot cirka 80 miljoner kronor från bidragsgivare som inte kan spåras – och tillsammans med Malta är Sverige ensamt EU-land om att inte reglera hur partierna ska redovisa sin ekonomi. Det är inget gott betyg åt den svenska demokratin.