Partiledare avstår ibland

Politik2007-05-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Olof Palme skapade traditionen 1968. Sen var han Almedalen trogen varje sommar i 18 år. Men förutom Palme är det ingen partiledare som varit Almedalen trogen. Närmast kommer Alf Svensson (kd) som inledde 1982 och talade alla sina återstående partiledarår utom 1992, då han lämnade över till dåvarande kommunikationsminister Mats Odell.
Att jag tar fram dessa bakgrundfakta beror på att minst två partiledare avstår från Almedalen i år. Redan tidigare var det känt att centerledaren Maud Olofsson överlämnar till miljöminister Andreas Carlgren och i går fick vi veta att Fredrik Reinfeldt överlämnar till finansminister Anders Borg. Folkpartiet har ännu inte givit besked. Där-emot har socialdemokraterna givit klartecken för Mona Sahlin, kristdemokraterna för Göran Hägglund, vänsterpartiet för Lars Ohly och miljöpartiet för Peter Eriksson.
Jag tillhör den skara som anser att Almedalsveckan är så politiskt viktig att partierna måste ta sitt ansvar och bara i yttersta undantagsfall låta någon annan än partiledaren inta Almedalsscenen. Där bildade dock förre s-ledaren Göran Persson en ny skola och kom hit bara under valår. En tradition som jag hoppas att Fredrik Reinfeldt inte följer, utan att det är ett undantagsfall att han avstår i år.
Givetvis kan vi inte begära att partiledarna skall ställa upp år efter år. Så som Olof Palme gjorde följd av Ingvar Carlsson, även om han till att börja med valde andra platser än Almedalen av rent känslomässiga skäl. Så har också kristdemokraterna ställt upp med partiledaren med endast ett undantag för sina två, Alf Svensson och Göran Hägglund. Vänsterns Lars Werner var också trogen Almedalen som partiledare, men vänstern har vid flera tillfällen haft andra talare än sin partiledare. Senast var det Pernilla Zethraeus som avlöste Gudrun Schyman.
Vad det är som gör folkpartiet tveksamt i år vet jag inte. För många är det självklara svaret att Lars Leijonborg har aviserat sin avgång som partiledare. Men redan innan det beskedet kom var folkpartiet svävande om medverkan överhuvudtaget.
Om nu Jan Björklund inte vill gå händelserna i förväg och boka in sig för Almedalen innan han ens fått valberedningens formella fråga så är det förståeligt. Men då kan väl Gotlandsfolkpartisterna arbeta mot riksorganisationen för att få hit Peter Örn. Där har det märkliga inträffat att folkpartisterna på Gotland kritiserade att Lars Leijonborg blev partiledare och hellre ville se Jan Björklund. Det skrev bland andra Sören Strand i Liberal kommentar på den här sidan. När nu Jan Björklund är aktuell att bli nominerad av de flesta partidistrikten runt om i landet så föreslår Gotland Peter Örn, och har inte ens Jan Björklund med som förslag till vare sig förste eller andre vice ordförande.
Den helomvändningen från Gotland kan i alla fall inte jag förstå. Visst är Peter Örn en sann folkpartist och har bakom sig en tid både som ordförande i ungdomsförbundet och som sekreterare i partiet. Men när han blev vd på Sveriges Radio avsade han sig faktiskt medlemskapet i folkpartiet.