Partipolitik eller barnens bästa
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Barn- och utbildningsförvaltningen har verkligen gjort ett enormt arbete för att förse oss ledamöter med nödvändigt underlag, men också för att tillsammans med oss möta allmänheten. Det skall den ha en eloge för.
När vi väl fattade beslut kunde majoritet och opposition enas i ett stort antal frågor, inte minst tack vare den gedigna process som föregått beslutet.
Dock blev det tydligt att majoritet och opposition inte har någon samsyn ifråga om helheten - hur alla gotländska barn genom beslutet skall få en god lärmiljö.
Sviker Närbarnen
Där markerade också den borgerliga majoriteten att de är mer måna om väljarstöd än barnens bästa. I beslutet är det en fråga som bereder mig extra mycket förtvivlan.
Den skola det är fråga om är När skola. En skola som enligt så väl fackliga företrädare, lärare som förvaltning inte kan drivas vidare i befintligt skick. Det är inte rätt mot barnen.
Därför yrkade vi i oppositionen att skolan skulle läggas ned redan höstterminen 2007. Detta ville den borgerliga majoriteten inte gå med på.
De har bytt åsikt sedan arbetsutskottet (25/4). Sannolikt påverkat av en högljudd påtryckargrupp i socknen och en ettrig ledarskribent i GA. Jag går bet på hur man resonerar i den borgerliga majoriteten. Till vilket pris är man beredd att stå fast vid sina principer och flirta med väljargrupper?
Att den borgerliga majoriteten mer än gärna vill ha friskolor i mängd är ingen hemlighet. Men att hålla När skola i kommunal regi ett helt år till, bara för att socknens friskoleivrare skall få tid på sig att förbereda, trots att skolans miljö redan idag är ohållbar, det finner jag djupt oansvarigt.
Ett svek mot barnen, men också mot de föräldrar som inte vill äventyra barnens välbefinnande på bypatriotismens altare.
En klen tröst är det uppdrag som den borgerliga majoriteten lämnat till förvaltningen, om att sätta in extra åtgärder för att säkra en godtagbar standard i När.
Drabbar Gardabarnen
Dessutom får detta konsekvenser för Garda skola, som nu tvingas gå över till så kallad B-form, där flera årskurser undervisas gemensamt.
Detta gör att väl fungerande arbetslag splittras, för att eventuellt nästa höst försöka pusslas ihop igen, om det kommer några barn från När. Garda skola försämras, När skola hålls under armarna med konstgjord andning. Oansvarigt är ordet. Hela ambitionen med Skola Gotland 2008 går om intet ifråga om När skola. I och med beslutet säkras inte någon god lärmiljö i den skolan, tvärtom. Istället upprätthålls en redan ohållbar situation.
Faktum är att det bara finns elevunderlag för två lärare - det ger en indikation på hur liten skolan är. Barnen är för få för att det skall vara en stimulerande miljö och lärarnas arbetslag är ur arbetsmiljösynpunkt för litet.
God lärmiljö i Garda
Närbarnen kunde däremot ha fått en god lärmiljö i Garda, men så blir nu inte fallet. Även de barn och föräldrar som inte vill ha en friskola i När är nu utlämnade till den osäkra framtid som den borgerliga majoriteten bäddat för, både för När och Garda skola.
Enbart för att den borgerliga majoriteten inte pallar för trycket. De som får betala priset för det är främst barnen i När och Garda.
Efter den gedigna process som föregått beslutet hade jag verkligen hoppats att alla nämndens ledamöter hade fått en djupare inblick i vad som är det bästa för barnen.
På sammanträdet blev det uppenbart för mig att så inte är fallet. Såväl förvaltning som fackliga företrädare avrådde från att låta När skola finnas kvar ännu ett läsår eftersom situationen är så svår att lösa.
Den borgerliga majoriteten vägrade att lyssna. Partipolitiken går först för den borgerliga majoriteten, trots att de sitter i en nämnd där barnens bästa bör finnas för ögonen.