Påskynda avvecklingen Kärnkraften får underkänt i miljöhänseende

Politik2005-05-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Under senare år har förespråkarna för den "rena" kärnkraften skördat framgångar i opinionen. Genom att ständigt hävda att svensk kärnkraft skulle vara speciellt miljövänlig och säker har riskerna förträngts i mångas medvetande. Förhoppningsvis är det slut på det nu. Verkligheten - att kärnkraft är en högst riskabel och långsiktigt farlig energikälla - har nämligen gjort sig påmind.
Nyligen underkände miljödomstolen säkerheten och avfallshanteringen vid Sveriges största kärnkraftverk i Ringhals. Domstolen kom fram till att verket inte håller måttet enligt miljöbalken. Därmed stoppas ägarnas ansökan om att få höja effekten för att kunna öka elproduktionen, åtminstone tills vidare.

Får underkänt
Miljödomstolen konstaterar att det inte finns någon hållbar lösning på hur utbränt kärnbränsle ska hanteras - och miljöbalken tillåter inte verksamhet som ger upphov till avfall som kan skada människor och miljö. Det betyder att Ringhals får underkänt, men även övriga reaktorer.
Vidare pekar domstolen på att produktion av kärnkraft innebär säkerhetsrisker med oöverblickbara konsekvenser om ett reaktorhaveri skulle inträffa. Miljöbalken tillåter inte verksamhet där en eventuell olycka får långsiktiga effekter på miljön.
Ett tredje område där miljödomstolen riktar kritik mot Ringhals är att spillvärmeutsläppen är så stora att de inte kan motivera verksamheten. Miljöbalken tillåter nämligen inte verksamhet som misshushållar med naturresurser och energi.

Bekräftar riskerna
Domslutet visar att kärnkraftsproduktion uppenbarligen är olaglig enligt miljöbalken. Verksamheten kan dock tillåtas fortsätta om regeringen anser att det finns "särskilda skäl" för detta. I dagsläget kan man förstås hävda att det finns sådana skäl eftersom vi är så beroende av kärnkraften för vår energiförsörjning.
Miljödomstolens slutsatser bekräftar just de risker som vi kärnkraftskritiker har pekat på ända sedan 1970-talet. Säkerhets- och miljöproblemen är stora - och föga tyder på att de är på väg att lösas. Därför finns det all anledning att snarast fortsätta avvecklingen efter att den andra reaktorn i Barsebäck stängs inom kort.
Argumenten för att fasa ut kärnkraften blir ännu starkare av att ett kanadensiskt bolag har fått tillstånd att leta uran i Jämtland och Lappland. Uranbrytning hör till de mest miljöförstörande verksamheter man kan tänka sig. Det visar erfarenheterna från länder som Kanada, USA, Australien och Namibia. Stora landarealer ödeläggs av enorma mängder avfall, som innehåller svavelsyra och andra kemikalier, tungmetaller och en stor del av den ursprungliga radioaktiviteten i uranmalmen.
Självfallet vore det vansinne att bryta uran i Hotagenområdet i Krokoms kommun. Det vore inte bara miljöskadligt utan också att förstöra de goda utvecklingsmöjligheter som turismen i området har.

Påskynda omställningen
Landets kärnkraftsproducenter lär ha blivit chockade över miljödomstolens besked om att deras verksamhet strider mot miljöbalken. De bör emellertid inse att det är dags för kraftföretagen att sluta motarbeta kärnkraftsavvecklingen och i stället i samverkan med politiken konstruktivt satsa kraft och resurser på att påskynda energiomställningen.
Energiframtiden ligger främst i sol, vind, vatten, bioenergi och hushållning. Ju förr de långsiktigt hållbara energikällorna får möjlighet att utvecklas desto bättre blir förutsättningarna för att avvecklingen av kärnkraften kan ske utan störningar. Med den insikten kan Sverige på allvar gå i bräschen för ett långsiktigt hållbart energisystem. Den "rena" kärnkraften är en illusion.