Pengar efter stormen Per

Politik2007-03-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Stormen Pers härjningar finns i färskt minne för de flesta av oss. Den drabbade alla och envar på ett eller annat vis. Många stod stundvis utan el.
Andra upplevde svåra skador på fastigheter och mark. Åter andra fann sig strandsatta på olika ställen för en stund, på vägar eller till sjöss. Ingen lämnades oberörd av detta väderfenomen som fick namnet Per.
Gotlands Kommun drabbades hårt när stormen Per drog fram. Bland annat blev flera hamnar illa åtgångna. De flesta minns säkert också att Strandpromenaden i Visby blev svårt sargad. Att reparera sådana skador är allt annat än gratis.
Notan för det vindpinade kalaset på Gotland kommer att landa på cirka sex miljoner kronor. Det är utgifter som inte ser ut att kunna täckas av försäkringar. Den kostnaden är med andra ord än så länge inte finansierad, utan utgör ett nätt litet håll i tekniska förvaltningens ekonomi. Det som kan göras för att laga det hålet, bör göras.
Efter stormen Gudruns härjningar kunde en hel del pengar skjutas till för katastrofavhjälpande. Dessa pengar underlättade en ekonomiskt smärtsam återuppbyggnadsprocess betydligt.
Det kan bli märkbart svårare den här gången. Inte minst med tanke på att regeringen Reinfeldt har tagit bort 300 miljoner kronor, som tidigare kunde sökas för att täcka kostnader orsakade av naturkatastrofer.
I nuläget finns det ca 40 miljoner kronor i det borgerliga kassaskrinet för förebyggande av katastrofer. Men vad skall en kommun göra när skadan redan är skedd? Ett litet tips i all välmening till våra borgerliga lokalpolitiker är att ansöka om katastrofhjälp från regeringen.
På regeringsnivå diskuteras för närvarande inrättande av en katastroffond. Om den verkligen kommer att inrättas eller ej är ännu oklart. Det står dock klart att Gotlands Kommun inte har något att förlora på att redan nu ansöka om pengar för att kunna säkra återuppbyggnaden av sargade hamnar med mera, utan att alltför stora hål gröps i vår kommunala ekonomi.
I ett pressmeddelande från försvarsutskottet den 15/1 yttrade Michael Odenberg (m) att man ser över hur ersättningar för skador orsakade av till exempel oväder skall kunna lösas. Det är väl något att ta fasta på i en ansökan om stöd?
En snabb återuppbyggnad för att snarast möjligt vara i funktion igen är viktigt i en kommun. Det kräver resurser. Resurser som Gotlands Kommun i nuläget tycks stå utan. Att som ansvarig politiker ta tillvara de eventuella halmstrån som finns för att finansiera reparationerna efter stormen Per, är det minsta man kan begära.