Pensionärerna prioriteras?

Politik2009-11-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folkpartiet inledde i Växjö igår sitt fyra dagar långa landsmöte. En fråga som partistyrelsen lagt fram för omröstning gällde äldres möjligheter till parboende livet ut.
Jan Björklund och Barbro Westerholm presenterade förslaget på DN debatt i veckan, man vill ge en garanti för äldre som gör att man inte tvingas separera på grund av att den ena får ett ökat vårdbehov eller ska flyttas till äldreboende. I dag är det upp till varje kommun att besluta om dessa frågor, vilket gör det lite till ett lotteri om man som äldre och i behov av omsorg får fortsätta att bo tillsammans med sin livskamrat.

Att hålla samman familjer och stärka de små gemenskaperna i samhälle är inte något som man omedelbart förknippar med Folkpartiets politik. Men det är en sund utveckling att inte stirra sig blind på den enskilda individens behov utan också se till det som finns runtomkring.
Man kan undra varför denna fråga - som i sak förvisso är väsentlig - får så stort utrymme just nu. Kanske har det mindre med Folkpartiets humansyn att göra och mer med att en betydande del av verklighetens folk närmar sig pensionsålder?

För ett par år sedan blev det mycket uppståndelse kring Per Nuders köttbergsbeskrivning av den stora 40-talistkullen. Och oavsett vad man kallar den betydande andel människor som är födda under 40-talet så räknar Arbetsförmedlingen med att år 2012 kommer gruppen som går i pension vara större än den som kommer in på arbetsmarknaden.
Det har förstås sina konsekvenser på hur politiken formas. 40-talisterna har varit duktiga på att se om sina hus i takt med att nya livsfaser inleds. I somras kom så undersökningen från Vårdföretagarna som visar att 40-talisterna i stor utsträckning oroar sig för sin äldreomsorg. Efter att själva ha vårdat eller besökt föräldragenerationen på olika hem är denna grupp - säkerligen med all rätt - oroliga för att kvalitén på äldreomsorgen inte kommer leva upp till förväntningarna.

Folkpartiet har förstått bärkraften i frågan och kan med förslag på riktade typer av reformer locka många potentiella väljare. När statsministern för två år sedan i Almedalen började prata om och till pensionärerna var det ett steg i en riktning som vi snart kommer få se mer av när det börjar dra ihop sig till val.

Trots att idén om garanti för äldre att få bo tillsammans på ålderns höst är god, kan man undra ifall det ändå inte finns andra viktigare reformer som bör prioriteras, som fler generationer - på samma gång - kan ta del av. Skolan har blivit Jan Björklunds kärnfråga och som han och partiet kontinuerligt arbetar med - det är definitivt ett område där reformer kommer flera generationer till gagn på en gång. Och de generationerna är trots allt barn och barnbarn till 40-talisterna och det borde ligga i den äldre generationens intresse att också dessa yngres väl och ve sätts i första rummet.
Det återstår att se under landsmötet om resten av Folkpartiet betraktar det som att vi har obegränsade resurser och i tider som dessa verkligen har råd att prioritera samtliga generationer.