Pensionerna måste styra
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu kommer Metalls ordförande Göran Johnsson och Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh med ett brev till finansminister Pär Nuder, där de kräver att ap-fonderna ska få utöva sin ägarmakt mycket mer. Idag är ap-fondernas inflytande på de företag de äger begränsat och passivt.
Metallbasen och aktiespararnas vd vill att ap-fonderna, som är bland de största ägarna av de flesta svenska företagen, ska få utöva sin ägarroll mycket mer aktivt och långsiktigt. De ska inte bara se på den kortsiktiga avkastningen, utan se till att företagens vinster inte försnillas genom komplicerade bonussystem, som ger direktörerna sådana vinster, att investerings- och utvecklingsförmågan i företagen hotas. Exemplet Skandia borde ha kunnat undvikas om ap-fonderna agerat i sin ägarroll.
De båda brevskrivarna kan verka som en ohelig allians mellan fackförbundet Metall och aktiespararnas intresseorganisationen. De har dock gemensamma intressen av att svenska företag utvecklas långsiktigt. Det ger ju både svenska jobb och trygga utdelningar och värdestegringar på aktierna. Men då krävs att löntagarnas pensionspengar, som ju ap-fonderna är, används också för att påverka näringslivets utveckling, så det ger långsiktiga vinster och jobb och inte bara berikar direktörerna.
Den förändring de två föreslår finansministern är att ap-fonderna ska mer än idag investera i svenska företags aktier. Då måste spärren, som förbjuder ap-fonderna att äga mer än tio procent i svenska företag, tas bort. Och alla ap-fonder måste få rösta på bolagsstämmorna till sitt fulla ägande. Och de vill att några av ap-fonderna ska investera särskilt i små- och medelstora företag, så deras kapitaltillgång kan säkra en tillväxt i dessa företeg. De två menar att ska de svenska klenoderna bland företagen inte reas bort för några extra tior uppåt i aktiekursen, måste de vårdas väl och långsiktigt.
De borgerliga är kanske inte så intresserade av att pensionspengarna i ap-fonderna inte bara får avkastning, utan också påverkar svenskt näringsliv genom en aktivare ägarroll. Men det är nog detta som behövs för att få fart på investeringar och utveckling av svenska företag långsiktigt. Det finns många idéer om långsiktigt investerande i stora och de små och medelstora företagen. Frågan är om regeringen kan skapa en bred politisk majoritet om man samtidigt reducerar kapital-och förmögenhetsskatterna.