Personalpolitiken förblir en viktig framtidsfråga för oss
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Trots att inga förbättringsförslag kommit från deras håll utan endast kritik, är jag glad att fler partier än bara socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet engagerar sig i dom viktiga personalfrågorna.
I en debattartikel i tisdagens GT skriver högeralliansen med Gustaf Hoffstedt i spetsen att det är "Hög tid att förbättra arbetsvillkoren för de kommunanställda".
Hela artikeln handlar om att den privata marknaden skall lösa de problem, som de menar våra anställda i kommunen har. Jag tillhör den kategori som anser att den offentliga sektorn skall värnas och att vi har en mycket god vård och omsorg i Gotlands kommun.
Är stolt över sitt jobb
Våra medarbetare ger sin arbetsplats och sina arbetsuppgifter ett mycket högt betyg. De är nöjda, känner att arbetsuppgifterna är viktiga och att man är stolt över sitt jobb.
Några av mina närmaste frågade om det var klokt att genomföra en medarbetarenkät precis när vi går in i ett valår. Detta är första gången vi gör en sådan undersökning och den skall följas av fler.
För mig var det bästa vi kunde göra. När vi valde att inför senaste valet ha de personalpolitiska frågorna som högsta prioritet, var det för att vi visste att Gotlands kommun måste bli en god arbetsgivare för att vi ska kunna sköta vårt uppdrag i framtiden.
Uppdraget att ge god vård och omsorg, god utbildning och service åt våra kommuninvånare. Därför behöver vi en avstämning, så vi får reda på vad vi kan förbättra och bättre underlag inför en ny mandatperiod kan man inte få.
Vi har 7 400 medarbetare, som under oktober fått besvara ett antal frågor om sitt arbete och sin arbetsmiljö. 91 procent av alla som jobbar i kommunen har besvarat enkäten. Det är ett mycket gott resultat, som med den höga svarsfrekvensen ger en sann bild av våra medarbetares upplevelser.
Hot och våld oacceptabelt
Under första kvartalet skall enkätsvaren "brytas ner" förvaltnings- och arbetsplatsvis. Dock till så stora enheter att våra medarbetare fortfarande skall kunna vara anonyma och trygga i sina svar.
Redan nu finns förbättringsområden och svar som oroar mig.
Drygt 700 medarbetare har någon gång det senaste året varit utsatt för hot och våld, ett helt oacceptabelt resultat.
Detta måste analyseras djupare och efter den fortsatta granskningen kan vi se var detta i huvudsak sker. Vi vet att det finns speciellt utsatta jobb och vi måste där förbättra arbetsmiljön
Ungefär 600 har under året känt sig utfrusna på sin arbetsplats och också det är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Här kommer den viktiga chefsutbildningen in. Här har arbetsledningen är mycket stort ansvar.
Frisksvårdstimmen har nu verkat ett antal år och en uppföljning/utvärderingen gjordes under året som gick. Utifrån den föreslår vi nu en ny policy. En policy som ger möjlighet att använda timmen till rökavvänjning, viktminskningshjälp och må bra-kurser.
Vi skärper också chefens ansvar för genomförandet av timmen. Vi vet att flera medarbetare inte getts möjlighet att nyttja timmen och vi menar att chefen har ett speciellt ansvar för att timmen kan nyttjas av alla.
Lönefrågan är viktig
Friskvårdstimmen och hälsofrågor skall ingå i medarbetarsamtalet. Timmen skall om möjligt schemaläggas och friskvården skall behandlas på arbetsplatsträffar och samverkansmöten.
Tidigt i vår får vi också resultatet av arbetsvärderingen. Arbetet med den har pågått under lång tid. Den kan visa att vi inom kommunen har osakliga löner, på grund av kön. Om och när detta konstateras har vi högst tre år på oss att rätta till felen.
Lönefrågan var den absolut viktigaste bland våra medarbetare, när det gäller att bli en attraktiv arbetsgivare.
På senaste kommunfullmäktige fick jag en fråga om antalet timanställda i kommunen. Frågan kan synas enkel att besvara, men det är den inte. I centerledaren i måndagens tidning säger Hans E. Andersson att jag presenterade "friserade siffror". Detta är en allvarlig anklagelse.
En anklagelse som jag inte tänker bry mig om, eftersom jag vet att jag presenterade de rätta siffrorna.
Vi har ett antal timanställda inom kommunen, som också jag anser för många.
Vissa anställningar har helt naturligt formen av timanställning, exemeplvis deltidsbrandmän, anhörigstödjare, semestervikarier.
Vi har också tillsvidareanställda inom Gotlands kommun som emellanåt arbetar per timme. Att bli timanställd är en möjlighet för våra unga att prova på ett jobb inom exempelvis vård och omsorg.
Den grupp som jag värnar om och som jag kommer att sätta fokus på den närmaste tiden är de som under längre tid haft en otrygg timanställning.
En anställning som innebär att man aldrig från dag till dag vet om man har något arbete. En anställning som ger en stor otrygghet i det dagliga livet. Ingen semesterplanering, ingen möjlighet att få bostad, inga lån i banken. Den gruppen är värst utsatt.
Mönsterarbetsplatsen
I januari skall jag träffa Kommunal och vi skall tillsammans se på det projekt som kallas "Mönsterarbetsplatsen". Ett nationellt projekt som kommunal driver med ett antal kommuner runt om i Sverige. Jag hoppas att vi inom det projektets ram kan jobba kring kommunens timanställda.
Jag vill avsluta med att säga att jag tar enkätsvaren på fullaste allvar och tidig vår kommer resultaten att vara mera precisa. Då är det dags för förslag på förbättringar.
Våra förutsättningar är goda för vi har mycket kompetenta och duktiga medarbetare inom kommunen. Medarbetare som tycker att det jobb de gör är viktigt och de känner sig stolta.
De personalpolitiska frågorna kommer att stå högst på vår prioriteringslista även fortsättningsvis.
Jag vill önska alla en God jul och ett Gott Nytt år.