Persson ifrågasatt av egna

Politik2006-08-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Var tredje socialdemokratisk väljare vill att Göran Persson byts ut som partiledare. Det är Sveriges Radios ekoredaktion som låtit Sifo ställa frågan till cirka 1 000 s-sympatisörer.
Bara Fredrik Reinfeldt har plussiffror när alla väljare får tala om vad de tycker, visar en annan undersökning, som SOM-institutet vid Göteborgs universitet gjorde i höstas. Motsvarande undersökning har gjorts tidigare, och därför går det att jämföra siffrorna. Reinfeldt är mer populär än tidigare, medan alla de övriga har förlorat något i popularitet jämfört med den senaste mätningen.

Ohly ligger lägst
Här har Göran Persson inte lika dåliga värden, han finns mitt emellan Lars Leijonborg och Göran Hägglund.
Maud Olofsson är varken gillad eller ogillad av väljarna - hon ligger på andra plats.
Allra minst populär är inte oväntat Lars Ohly med det lägsta värdet för en partiledare som någonsin uppmätts av SOM-institutet. Även bland vänsterpartiets egna sympatisörer är Ohly impopulär.
Miljöpartiets språkrör har backat kraftigt.
Intressant är att ingen partiledare, med Fredrik Reinfeldt som enda undantag, verkar vara någon styrke-faktor för sitt parti i meningen att de med sin personliga popularitet drar röster till partiet. Valforskaren Sören Holmberg på SOM-institutet tolkar resultatet som att partiledarna kommer att ha mindre betydelse i årets valrörelse än tidigare.

Ökad fokusering
Partiledarnas roll som röstmagneter till sina partier har nog alltid varit överskattad. Däremot har partiledarnas betydelse ökat val för val på grund av mediernas ökade ensidighet i fokuseringen på just partiledarna. En dålig insats i en tv-debatt eller ett förfluget ord i en utfrågning kan leda till ett ras i valet. På samma sätt kan några inspirerade ögonblick i tv skapa ett intresse som inte bara entusiasmerar de egna valarbetarna utan också lockar nya väljare att fundera över partiet som ett alternativ i valet.
Så partiledarens betydelse ska inte underskattas, även om popularitetssiffrorna inte tyder på att de är röstmagneter på egen hand.

Ingen jämförelse
Hur ska man då tolka att en tredjedel av s-sympatisörerna vill byta partiledare? Det är inte helt enkelt eftersom undersökningen inte gjorts tidigare och det därför inte finns något att jämföra med. Sifo redovisar inte heller några uppgifter för de andra partiledarna, så inte heller sådana jämförelser går att göra.
En tolkning är att partimedlemmarna har tagit Göran Persson på orden. Han har flera gånger sagt att han funderar på att avgå. De flesta bedömare tror också att han kommer att lämna partiledarposten under kommande valperiod, oavsett valresultat.
Det är inte heller någon hemlighet att det finns en ganska stor grupp partiaktiva som tycker det är dags för förnyelse efter mer än tio år med Persson. Hans ledarstil ger honom en hel del fiender, som bidar sin tid. Förlorar socialdemokraterna valet växer opinionen snabbt för ett partiledarbyte.
Svårigheten är att det inte finns något självklart alternativ, eftersom Margot Wallström knappast är tillgänglig. De flesta som uttalar sig vill ha en kvinna, och även om Wanja Lundby-Wedin inte helt avvisat tanken är hon knappast given. Ulrika Messing uppfattas nog som lite lättviktig.Och det gör Perssons egen kandidat, Thomas Bodström, också. Mona Sahlin bör rimligen vara ute ur bilden efter karusellen före valet av Persson.
Så vill Persson kan han strunta i den tredjedel som vill byta ut honom. Socialdemokraterna brukar inte ge sina ledare sparken.