Perssons psykologi
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett av flera yttranden av Göran Persson om några svåra år i den intressanta serien Ordförande Persson. Mycket av debatten om tv-serien har handlat om Perssons omdömen om andra personer. Och hur han visar hur han mår och tycker om andra personers beteenden. Tv-serien är på ett sätt mer en redovisning av tankar, känslor och beteenden hos personen, individen Göran Persson som partiordförande och statsminister, än ett objektivt, mångsidigt redovisande av vad som faktiskt skedde.
Visst kan man som en del uppröras över Göran Perssons omdömen och beskrivningar av händelseförlopp. Men det är ju hur Göran Persson, som partiledare och statsminister upplevde det hela. Många av hans omdömen om olika personer dementeras av dem. Det vore väl mer förvånande om de bekräftade det negativa Göran Persson påstår om dem. Väldigt mycket i tv-serien visar psykologin, känslorna och tankarna hos makthavaren Persson. Det tycker jag är spännande och intressant.
Jag tror alla makthavare och ledare inom politiken, näringslivet, idrotten och andra sfärer känner och uttrycker likartade tankar, känslor och omdömen som Göran Persson gör. Bara inom politiken hade ledare som Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme, Thorbjörn Fälldin och Carl Bildt chockat omgivningen om de suttit i tv och varit lika öppenhjärtiga som Göran Persson. På kammaren och i den lilla gruppen var de helt säkert lika nedvärderande, arga och uppskattande, som Göran Persson varit om andra personer. Själv har jag i möten med Göran Persson hört honom bedöma olika politiker utifrån relation och kapacitet. Han varnade tidigt för att underskatta kristdemokraternas nya ledare Göran Hägglund. Och det visade sig i valrörelsen att denne ökade i säkerhet och popularitet.
Sedan visar serien hur viktigt det är med personliga relationer i politiken. Typexemplet var hur Persson personligen bearbetade EU-ländernas alla ledare inför beslutet om utvidgningen av EU. Och hur hans goda relation med franske presidenten Chirac gjorde att denne övertalade tyska kanslern Schröder att säga ja. Då när Sverige var EU-ordförandeland stod Göran Persson på topp. Hans tyngsta tid var när hans tilltänkta efterträdare Anna Lindh mördades och han fick som han säger, stoppa undan sin egen sorg och ta ansvar för landet.
Jag har svårt att bli så väldigt upprörd över Perssons bedömningar av olika personer han mött. Sådana subjektiva bedömningar gör alla chefer, politiker, direktörer, idrottsledare och journalister. Tv-serien ger en bild av epoken Persson. Låt vara att den inte blir så smickrande för Göran Persson själv. Men den visar hur viktiga de personliga relationerna och känslorna är i politiken, precis som i alla andra delar av livet. Sedan ser jag fram emot Göran Perssons bok, som jag hoppas ska ge mer ljus över vad som politiskt hände och vad som påverkade att det blev som det blev.