Pilotstrejk med taskig tajming

Politik2010-05-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Flygtrafiken ställs åter in.
Denna gång inte på grund av ett askmoln från en vulkan på Island utan för en pilotstrejk.
Piloternas förutsättningar för sympatier är kanske inte de bästa efter alla inställda flyg på grund av askan men å andra sidan är deras krav högst rimliga. Dessutom påverkar de oss som resenärer, vår säkerhet och trygghet att sätta oss i en plåtburk några tusen meter upp i luften.
Konflikten handlar till stor del om att arbetsgivarna vill säga upp sina anställda piloter och istället hyra in dem på kontrakt eller genom bemanningsföretag.
Ett fenomen som breder ut sig alltmer inom alltfler branscher i Sverige.
Inte minst inom medierna.
Arbetsgivarna behöver ha en större flexibilitet och arbetsrättsligt är det svårt, ofta omöjligt, att anställa personal vid tillfälliga behov.
Det här är ett problem som man behöver hitta en lösning på. En lösning som är anpassad efter dagens förutsättningar.
Lösningen är dock knappast att företagen gör sig av med avgörande resurser som kompetens, lojalitet och långsiktighet.

De som är anställda i bemanningsföretag måste vara tillgängliga hela dagarna för att kunna ta ett uppdrag på kort varsel. De vet ofta inte om de ska jobba dag eller kväll. Att planera ett eget liv utanför arbetet blir mycket svårt.
Det arbetsgivarna vill komma undan är alla de fasta kostnader och åtaganden man är förbunden till genom egna anställningar. Inhyrd personal saknar alltså mycket av den trygghet och de fördelar deras kollegor har.
Hittills har det varit omöjligt att hitta nya överenskommelser om framför allt las, lagen om anställningsskydd. Positionerna är minst sagt låsta och detta har skapat ett behov och en marknad som skapat bemanningsföretagen.
Det är inget konstigt eller nån konspiratorisk komplott utan så det fungerar.
Problemet för arbetsgivare, rent allmänt, är också att det i dag är i stort sett omöjligt att göra sig av med personal som inte passar. Som inte gör sitt jobb tillräckligt bra, som inte engagerar sig eller är allmänt ointresserade av att göra ett bra jobb.
Att detta problem existerar kan vi knappast fortsätta att blunda för.
Det är inte heller ett problem bara för arbetsgivarna. Är man anställd men vantrivs på sitt jobb går man kvar för att man är livrädd att bli av med sin anställning.

Lösningen på dessa dilemman är varken att generellt försämra anställningstryggheten eller facket. Eller att övergå till inhyrd personal.
Det måste också finnas någon alternativ lösning mellan att helt riva upp las och att ha den kvar i sin nuvarande form.