Piraterna lägger an mot Europa

Foto:

Politik2009-05-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Christian Engström har en bakgrund som programmerare och medlem i folkpartiet. Nu står han som förstanamn på piratpartiets lista till Europaparlamentet, ett parti somliga menar banar vägen för "digital socialism". Jag frågar honom hur det går ihop.
- Vi ser inte upphovsrätten som en äganderätt, utan som en inskränkning av äganderätten, som innebär att man inte får använda sin egendom fritt. Köper jag ett musikalbum anses jag bara ha rätt till själva plastskivan. Innehållet lyssnar jag till lite på nåder.

Ni har föreslagit skyddstider på fem år. Sedan ska verk släppas fria. Räcker det verkligen för att artister och andra skall få betalt för sitt arbete?
- Idag gäller upphovsrätten i 70 år efter upphovsmannens död. I praktiken kan det innebära att ett verk skyddas i hundra år. Inom ingen bransch arbetar man med så långa vinstkalkyler. Gör man en investering hoppas man oftast kunna räkna hem vinsten redan inom något år. Och i kultursektorn är ju tidsperspektiven ännu kortare, där varar framgångar inte länge.
- Egentligen tycker jag att fem år är för lång tid. Men vi är hyggliga.

Piratpartiet behövs inte, era frågor täcks redan av befintliga partier, har EU-parlamentarikern Christofer Fjellner sagt. Hur ser du på det?
- Ja, Fjellner må vara en hygglig prick, men han representerar det mest frihetsfientliga partiet i valet. Det var ju moderaterna som gav oss integritetsinskränkande lagstiftning som FRA-lagen, Ipred och nu datalagringen. Så jag tycker att hans kommentar klingar ganska tomt.

Internets frihet har lyfts till diskussion inom EU på senare tid. Tror du att piratpartiet har bidragit till det?
- Ja, vi har sett ett enormt internationellt intresse för vår politik. Inte minst i Frankrike, där regeringen går väldigt hårt mot fildelare. I EU vet man att vi finns och man lyssnar på våra argument.

I det så kallade Telekompaketet som behandlades i EU nyligen ingick ett tillägg som hindrar att fildelare stängs av från internet utan domstolsprövning. Men häromdagen antog Frankrike en ny lag som innebär just detta. Vilka möjligheter har EU egentligen att påverka internets framtid?
- Jag tror att det tillägget hade stor betydelse. Det visar inte minst president Sarkozys oerhörda ansträngningar för att det inte skulle gå igenom.
- EU-konventionen, som alla medlemsländer måste skriva under, garanterar medborgare rätten att fritt söka information. Den franska lagstiftningen är helt oförenlig med detta. Internet är det viktigaste kommunikationsverktyget idag, och det är orimligt att mänskliga rättigheter ska gälla överallt men inte just där.

Piratpartiet är väl något av ett enfrågeparti? Ni har sagt att ni kommer att ansluta er till de liberala eller den gröna partigruppen om ni kommer in i EU-parlamentet, och rösta med dem i alla frågor som står utanför ert program. Samtidigt verkar du osäker på vart dessa partigrupper står i olika frågor.
- Ja, men det fattas tusentals beslut i parlamentet hela tiden. Det går inte att hålla reda på allt.

Men hur ser ni till exempel på frihandel, eller på EU:s jordbrukspolitik, som står för nästan halva EU:s budget?
- Att jordbrukspolitiken är idiotisk tycker väl alla, men som parti tar vi inte ställning i den frågan - den ankommer ju inte Europaparlamentet om inte Lissabonfördraget går igenom. Och fördraget är ju dött.

Men ratificeringsprocessen av fördraget har ju fortsatt, och nu väntar nya folkomröstningar på Irland, påpekar jag.
- Ja, det är för jäkligt.