Pizzakriget

Politik2007-11-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sänkta arbetsgivaravgifter och skärpt kontroll mot skattefusk. Det kan låta abstrakt, men det är sådant som styr något så vardagligt pizzapriset.
När skatteverket nu har ökat sökandet efter svartjobb i restaurangbranschen leder det till att krögarna höjer priserna. De som lyckas ha restaurangen kvar, det vill säga:
"Det har aldrig varit så här många smårestauranger till salu i Sverige", säger en expert från skatteverket till Jönköpings-Posten, i en intervju om de hårdare kontroller som nu genomförs.
Enligt nya krav ska frisörer och restauranger ha personalliggare där det kan kontrolleras vem som har arbetat när för att ingen ska kunna smita undan arbetsgivaravgifterna. Projektet betecknas som en framgång och staten beräknas ha fått in 400 miljoner kronor mer i arbetsgivaravgifter tack vare detta.
Ökade skatteintäkter och slut på svartjobbandet. Det är positivt. Men vad händer med pizzapriset då?

I Jönköping menar pizzabagarna att priset nu kan komma att öka från femtilappen till 80 kronor. Delvis på grund av ökande råvarupriser, men framför allt som ett resultat av ökade arbetskostnader, nu när allt ska göras vitt.
Skatteverkets kontroller är bra, reaktionerna i pizzabranschen visar på att det förekommer en hel del svartarbete. Och att det fifflas i vissa branscher gynnar ingen. Dessutom är det orättvist att de som är ärliga i praktiken får betala högre skatter bara för att andra fuskar. Samtidigt verkar det väl orimligt med en capricciosa på avhämtning för åttio spänn?
"Vi kanske inte ska äta pizza lika ofta som tidigare", föreslår skatteverkets expert.
Visst, pizza är ingen livsnödvändighet. Men det finns en annan lösning som skulle kunna motverka prisökningen. Och det är om Anders Borg lyckas driva igenom de sänkta arbetsgivaravgifter i tjänstesektorn som regeringen har aviserat från årsskiftet. Fast det förutsätter att EU-kommissionen inte säger nej med hänvisning till att sänkta arbetsgivaravgifter i bara vissa sektorer skulle snedvrida konkurrensen. Dessutom måste de lämna besked rätt snart om regeringens vallöfte ska kunna genomföras redan efter årsskiftet.

Pizzapriset kan visserligen tyckas futtigt i jämförelse med en massa annat. Men det är inte bara det som påverkas av arbetsgivaravgifterna. Regeringens mål är inte främst billigare pizza utan att fler jobb ska skapas i tjänstesektorn. Och det verkar vara ett rimligt antagande med tanke på att de ökade avgifter som skatteverkets kontroller i praktiken innebär, nu tycks hota att få den motsatta effekten. Det är bara att hålla tummarna för att EU-kommissionen går på Borgs linje. Både med tanke på pizzapriset och pizzabagarna.