Poängen med rättvisemärkt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I ledningskontorets yttrande tillstods att ett visst inköp redan görs av bland annat rättvisemärkt kaffe och att några vidare åtgärder inte är aktuella.
Oppositionen var inte nöjd med det svaret. Efter en spännande debatt förklarade sig kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c) beredd att ge i uppdrag åt ledningskontoret att ta ett samlat grepp över upphandlingsprocessen i stort.
Etiskt och socialt riktigt
Detta så att många olika aspekter av vikt bättre kan tillgodoses i upphandlingar. Beslutet som fattades i kommunstyrelsen är verkligen ett steg i rätt riktning.
Ändå fick jag känslan under sammanträdet att majoriteten inte förstår hur viktig rättvisemärkningen är.
Rättvisemärkningen tillgodoser ju att de varor vi konsumerar tillverkas på ett etiskt och socialt riktigt sätt. Det är en fantastisk insats. Dessutom är det en enorm makt som vilar hos konsumenten.
Gotlands kommun som konsument kan i det avseendet göra stor skillnad till exempel ifråga om inköp av kaffe och frukt. Det önskar jag att man från majoritetens sida i större utsträckning skulle inse.
Jag misstänker att man från majoritetens sida inte är så angelägen.
Rättvisa får inte kosta
Det grundar jag bland annat på att kommunalrådet Lars Thomsson (c) tydligt gav uttryck för att ett samlat grepp nog kan tas på upphandlingsprocessen, men om kostnaden visar sig bli för stor, löper vi risk att det inte alls blir av. Rättvisa tycks inte få kosta något extra.
Min farhåga att allt fryser inne om ett samlat grepp inte kan tas, luftade jag under kommunstyrelsens sammanträde.
Jag undrade om man i så fall inte kunde satsa på rättvisemärkt enbart, som ett första steg. Det fick jag emellertid inget gehör för av Nypelius, som korthugget svarade att det beror på vad utredningen av det samlade greppet kommer att visa.
Men, man måste ju börja någonstans. Varför då inte börja med rättvisemärkt, och sedan gå vidare med andra aspekter i offentliga upphandlingar?
Det talas ständigt och jämt om att Gotlands kommun skall förbättra sin image i alla möjliga sammanhang.
Ett utmärkt sätt att profilera sig och bli en liten, men kaxig kommun att räkna med, vore att satsa på rättvisemärkt.
Dels bidrar då Gotlands kommun till en bättre och rättvisare värld, men vi kan också marknadsföra oss som en kommun som värnar våra medmänniskor i andra delar av världen - det om något är ett varumärke att vara stolt över!
Kommunens upphandling
Det samlade greppet som nu skall tas kring upphandlingar är definitivt ett steg i rätt riktning.
Jag hoppas emellertid att det inte från majoritetens håll är ett sätt att få tyst på oppositionens strävan mot en rättvisare värld - att vi skulle nöja oss med en utredning, som i värsta fall inte ger önskat resultat.
Rättvisemärkta produkter med allt vad det innebär av sociala och etiska villkor i upphandlingar är något vi vill främja.
Vi kommer att bevaka frågan till dess att åtgärder vidtas av den dignitet som frågan förtjänar.