Polen sänker tryck på Nord Stream

Foto: Geert Vanden Wijngaert

Politik2009-03-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Polen förblev relativt marginaliserat inom EU under bröderna Kaczynskis högernationalistiska koalitionsregering. De oförutsägbara tvillingarna var en ständig källa till nervositet i de europeiska salongerna. I dag är läget annorlunda. Partiet Lag och rättvisa gjorde katastrofval 2007 och premiärminister Jaroslaw Kaczynski lämnade plats åt Donald Tusk, liberalkonservativa medborgarplattformens partiledare. Utrikespolitiken omprövades, de infekterade relationerna till ärkerivalen Ryssland plåstrades om, och Polen tog på sig en helt ny roll inom den europeiska gemenskapen.

En typisk representant för den nya ordningen besökte nyligen Sverige. Jacek Saryusz-Wolski är ordförande i Europaparlaments utrikesutskott, det ryktas att han är påtänkt som ny EU-kommissionär för Polen. I Stockholm skulle han träffa utrikesminister Carl Bildt och EU-minister Cecilia Malmström för överläggningar kring Sveriges kommande ordförandeskap i EU.

På morgonkvisten skall jag få träffa honom för en intervju. Men i riksdagens entré möts jag istället av journalister från EU-portalen och Riksdag och departement, det närmaste politikerna har en branschtidning. Saryusz-Wolski har ett möte inplanerat, får jag veta. Istället för en enskild intervju är jag inbokad på en pressträff.
Vi slänger fram några stolar i ett av riksdagens mer eleganta sammanträdesrum. Samtalet inleds med en fråga om Turkiet.
- I mångt och mycket står vi och stampar i frågan om turkiskt EU-medlemskap. Flera medlemsstater har synpunkter på den demokratiska utvecklingen i landet. Här finns synpunkter på hur religiösa minoriteter behandlas, och Cypernfrågan är fortfarande ett kontroversiellt ämne. Förhandlingarna fortsätter.

Saryusz-Wolski tror inte på något genombrott under det svenska ordförandeskapet.
- EU står inför stora utmaningar. Sveriges ordförandeperiod kommer att bli tuff. Här finns till exempel stor osäkerhet när det gäller det viktiga Lissabonfördragets framtid.

Vid sidan om en rad andra uppdrag är Saryusz-Wolski medlem i Delegationen till den parlamentariska samarbetskommittén EU-Ryssland. Relationerna mellan Europa och Ryssland är ett av hans specialområden. Jag frågar hur dessa påverkades av kriget i Georgien. Polen tillhörde ju de länder som ville se tydliga markeringar mot Ryssland i samband med konflikten.
- Det stämmer att somliga medlemsländer inledningsvis ville att kritiken mot Ryssland skulle formuleras i lite mjukare ordalag, men i slutändan enades vi om en gemensam linje, som jag anser var den rätta. Georgienkriget innebar definitivt att EU:s relationer med Ryssland försämrades markant.

Saryusz-Wolski har tidigare riktat tydlig kritik mot Rysslands bruk av "energivapnet" i påtryckningar mot bland annat Ukraina.
- Energisäkerhet är en central fråga för det europeiska samarbetet, och en aspekt av detta är minskat europeiskt beroende av ryskt bränsle. Vi arbetar aktivt för att diversifiera energitillgången, bland annat genom ekonomiskt stöd till utbyggnaden av Nabuccoledningen, som skall transportera gas från Turkiet till Österrike, via Bulgarien, Rumänien och Ungern.

När jag frågar hur han ser på Nord Streams planer på en rysk-tysk gasledning på Östersjöns botten, är tonen i Saryusz-Wolskis svar som förbytt. Han formulerar sig plötsligt väldigt försiktigt, nästan motvilligt. "Jag visste att den frågan skulle komma upp", mumlar han, och konstaterar att Östersjöprojektet medför risker för miljön som noga måste beaktas.
Men du ser inga säkerhetspolitiska faror i utbyggnaden?, försöker jag.
- Jag vet att Baltikum har farhågor, och jag känner till att gasledningen skulle dras nära Gotlands kust. Men, du vet, det där är ert bord, ni är experterna. Jag har sett de svenska pressklippen, jag vet att ni har era betänkligheter.

Han pausar och ler: "Jag svarade inte på din fråga".
Jag vet inte hur jag skall tolka den där minen. Saryusz-Wolsk reser på sig. Den blivande kommissionären har bråttom till sitt möte.