Polenvecka som ger mersmak
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotland är en ö mitt i Östersjön. Att våra grannländer runt Östersjöns kuster visar ett intresse för Gotland borde inte vara så ovanligt. Kanske är vad som krävs att vi från gotländsk sida visar upp en positiv attityd och tar ett första initiativ för att intresset ska vakna och ge resultat.
Sedan Inger Harlevi förra året blev polsk konsul i Visby har det blivit mycket Polen. Och efter årets Polenvecka ser det inte ut att vara över med de polsk-gotländska kontakterna - tvärtom. De kontakter som tagits under den gångna veckan, det stora intresse som visats från det officiella Polen och från polsk media ser ut att kunna bli inledning på något nytt för Gotland. Inte minst om man ser till övrigt internationellt engagemang som nu får fotfäste på vår ö.
Östersjöcentrum och SIDA är etableringar som väl hanterat kan få stor betydelse för Gotland som en intressant mötesplats i Östersjön.
Nu väntar vi med spänt intresse vad övriga länder med konsulat på Gotland har att erbjuda. Intresset från kommunens sida borde vara lika stort som det varit inför och under Polenveckan. Det är bra för Gotland med en sådan uppslutning som man från Polen ställt upp med. Polacker på intressant politisk och administrativ nivå har nu fått personlig erfarenhet av Gotland.
Något av en höjdpunkt under Polenveckan var minnesceremonin i Lärbro kyrka i fredags.
Efter tal av bland andra biskop Lennart Koskinen, orgelframförande av domkyrkoorganist Claes Holmgren och sånginsatser av vokalensemblen Nonetten samlades de närvarande på kyrkogården för avtäckande av den minnessten över de polska koncentrationslägersfångar som dog på Gotland efter andra världskriget. En del av dessa ligger begravda på kyrkogården i Lärbro.
Ceremonin leddes av Polens biträdande försvarsminister Maciej Gorski. Med vid kransnedläggning fanns också Polens Stockholmsambassadör Marek Prawda, landshövding Marianne Samuelsson och polske konsuln Inger Harlevi.
Vad vi som var närvarande fick uppleva var historia som inte ligger så långt tillbaka i tiden. För 60 år sedan fanns krigets offer på Gotland. Många i väntan på att få åka hem, andra så sjuka att Gotland blev deras sista plats i livet.
Det var en speciell stämning på kyrkogården. En stämning av gemenskap och förhoppning om att de onda tider som skiljt människor och länder ifrån varandra ska vara historia.
Såväl polsk som svensk militär fanns på plats. Från det politiska livet på Gotland kunde noteras närvaron av kommunalråden Jan Lundgren, Sonia Landin, Björn Jansson och Eva Nypelius. Polsk TV var på plats och dokumentereade ceremonin.