Polisskola på Gotland?

Politik2005-06-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Justitieministern och sommargotlänningen Thomas Bodström har uttalat sig om att det kan behövas polisutbildning på fler orter och i anknytning till högskola eller universitet. Då har kommunalrådet Jan Lundgren (s) och landhövding Marianne Samuelsson alert skrivit till justitieministern och klartgjort hur bra det skulle passa med en polisskola på Gotland.
Vår högskola har utbildningar som stämmer med polisutbildningens behov och genom nedläggningen av P 18 har vi skjutbanor och idrottsanläggningar som passar, liksom den utmärkta bilbanan Gotland Ring i Storugns.
Redan under diskussionerna om hur KA3 i Fårösund skulle kunna räddas och utvecklas fanns det med seriösa förslag om att lägga polisutbildning på Gotland. Idag är möjligheterna ännu större med den expanderande Högskolan och de möjligheter som det nedlagda P 18 ger och den högklassiga bilbanan Gotland Ring. En polisskola på Gotland skulle säkert ge ett 20-tal jobb och underlätta rekryteringen av poliser till ön.
Under sin utbildning skulle poliserna kunna göra Gotland säkrare. Genom sina övningar skulle det synas poliser mycket mer på Gotand och det skulle säkert ha en preventiv effekt på brottsligheten på ön. Kanske inte alla gotlänningar skulle gilla att det helt plötsligt drällde av poliser på Sudret, på Fårö eller i Visby, som kollade nykterheten vid ratten och annat på bilen, men det skulle onekligen öka trafiksäkerheten och minska olycksriskerna.
En vinkel som Jan Lundgren och Marianne Samuelsson framhåller i sitt brev till justitieminister Thomas Bodström är Gotlands Östersjöprofil. Högskolan med sina ökande Östersjökontakter, vårt Östersjöcentrum och Sidas verksamhet. Allt detta måste vara viktigt för poliser och i polisens utbildning. En pluseffekt skulle ju också kunna bli att poliser under utbildning från de andra Östersjöländerna lägger delar av utbildningen på Gotland. Det finns säkert en hel del som svensk polis kan lära de andra Östersjöländernas poliser och tvärtom. Viktigt är att göra det naturligt med Östersjösamarbete även inom polisen. Grundläggs den redan i polisutbildningen, så blir den lättare och effektivare när poliser kommer i tjänst.
Det är viktigt att vara på hugget och försöka få hit lämplig verksamheter till Gotland. Därför är det bra och alert att kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren och landshövding Marianne Samuelsson skrivit till justitieministern och påtalat hur lämpat Gotland är för en polisskola. Sedan är det en helt annan sak om det blir verklighet. Det finns nog många orter som vill slåss om en ny polisskola. Men Gotland borde ligga bra till.