KRÖNIKA
Det brukar lite skämtsamt sägas att ”politik är det omöjligas konst”, men frågan är om det inte ryms ganska mycket sanning i uttrycket. Riksdagen behandlade nyligen ett antal motioner om den framtida färjetrafiken till Gotland och bland motionärerna fanns de gotländska riksdagsledamöterna Christer Engelhardt (S) och Gustaf Hoffstedt (M).
Motionerna avslogs och Gustaf Hoffstedt röstade nej till sin egen motion. Så här sa han till Gotlands Allehanda efteråt: ”Jag valde att följa alliansen och röstade ja till att motionerna skulle avslås, även min egen”.
Men inte nog med det, Hoffstedt motiverade sitt agerande så här: ”I Sveriges riksdag avslås generellt alla motioner, oavsett vad de gäller och det är vanligt att alliansledamöter röstar ned sina egna motioner.”
Något att lägga på minnet, eftersom riksdagsledamöter gärna framhåller hur många motioner som lämnats in. Kanske har EU-kandidaten Marit Paulsen (FP) rätt, när hon i vintras sågade blockpolitiken vid en intervju i tidningen Land: ”Blockpolitiken i Sverige är dum och ointelligent. Om det kommer ett förslag från en vänsterpartist måste jag som folkpartist säga nej. I EU-parlamentet tar man ställning till förslaget, inte till vem som kommer med det.”
Närproducerad mat är just nu ett hett debattämne och det är bra. Men det är synd att lantbrukets organisationer gärna lägger lite dimridåer genom att förespråka närproducerat före ekologiskt. Visst är det bra med kortare transportsträckor, men vad som är närproducerat är inte definierat och lite svävande. Många forskare är eniga om att det viktigaste inte är var en vara är producerad utan hur.
Vatten är en grundförutsättning för allt liv men det finns orosmoln, för enligt Livsmedelsverket dyker det med jämna mellanrum upp rester av bekämpningsmedel i dricksvatten. Ofta små mängder, men bara vetskapen om att det finns, gör ju att osäkerheten ökar. Ingen vet vilka långsiktiga hälsokonsekvenser dricksvatten med rester av bekämpningsmedel har för människor, djur och natur.
Bäst hade det naturligtvis varit om hela jordbruksnäringen bedrevs kemikaliefritt och ekologiskt, men det målet känns väldigt avlägset. Men nog är det konstigt att produktion och konsumtion inte kan gå i takt, för allt fler rapporter visar nu att försäljningen av ekologiska livsmedelsprodukter är på stark frammarsch.
På tal om närproducerat: Ett antal fall av misskötta djurtransporter till olika slakterier har på senaste tiden uppmärksammats. Frågan är hur stort mörkertalet är, eftersom myndigheterna saknar resurser för mer omfattande kontroller.
Nog borde branschen vara mer rädd om det svenska mervärdet och det hade därför varit klädsamt om lantbrukets organisationer direkt tagit starkt avstånd från regelvidriga djurtransporter. Tyvärr verkar ekonomin och stordriften vara en del av orsakerna. Förmodligen hade problemen varit mindre med kortare avstånd mellan producent och slakteri. De flesta vet ju att djur vid transporter blir stressade och att detta också påverkar köttets kvalitet negativt.
Trevlig helg!