Politik för fler jobb?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Andelen personer i olika former av åtgärder är något högre på Gotland än i riket. För Gotland är det 2,9 procent mot 2,3 procent i riket. Vill man måla allt i svart lägger man ihop dessa två grupper, helt arbetslösa och de i åtgärder, så får man siffran 8,2 procent för Gotland och 6,6 procent för riket.
Önskedrömmen är en arbetslöshet nära noll procent. Och det är att svartmåla att beskriva arbetslösheten på Gotland som att den är 8,2 procent. Är man sysselsatt i någon form av åtgärder, praktik, eller utbildning, så är man inte arbetslös, man skaffar sig kompetens för att få jobb någonstans. Naturligtvis är grundproblemet bristen på jobb. Det andra är att alla arbetslösa kan inte ta de jobb som är lediga, för de har inte rätt kompetens. Då är frågan om vi med skattepengar ska betala för att de går arbetslösa eller får utbildning eller gör jobb som annars inte blir gjorda.
Eller om vi ska använda det borgerliga receptet. Att göra det så svårt att vara arbetslös, så det växer fram en låglönemarknad med jobb som bara ger 6 000 kronor i månaden. Före skatt. Det är ju det enda receptet, som de borgerliga har förutom att göra det lättare att ge ungdomar sparken. Det är ju centerledaren Maud Olofssons senaste påfund.
Som jag skrev igår behövs en stark vässning av de gotländska medlen för att se till att dagens arbetslösa slussas till jobb, som de klarar av och som behöver göras. Det är inte helt enkelt, eftersom många av de arbetslösa är över 50 år, har låg utbildning och kanske till och med någon form av handikapp. Och de ungdomar som är arbetslösa saknar ofta också utbildning, som gör det möjligt för dem att ta de jobb som blir lediga. Utbildningskraven är höga i de flesta jobb numera.
Därför måste det gotländska samhället satsa stenhårt på att få arbetsförmedlingen att fungera till 150 procent. Alla utbildningsresurser måste utnyttjas och ett samordningskommando modell Gotsam, måste inrättas! Allt för att klara samordningen, så inte regelverk och överdrivet revirbevakande från Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, socialtjänsten, komvux, CSN och andra hindrar. Då skulle de tillsammans kunna hårdjobba för att få varje arbetslös gotlänning att hitta det jobb som de kan utföra.
Moderaterna säger att politiker ska göra så lite som möjligt och att individerna och marknaden ska lösa allt. Det är fel. För att klara att få ner arbetslösheten på Gotland och i riket krävs samordnade kraftfulla politiska insatser, som innehåller både en aktiv näringspolitik, som lockar hit företag och får öns företag att växa. Men också en offensiv gotländsk arbetsmarknadspolitik. Klarar socialdemokraterna på Gotland detta?