Politik för ny teknik
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har ingen illusion om att marknaden själv klarar miljöhoten. För marknaden handlar det bara om mer energin, gärna billig och sedan struntar man i om den är livsfarlig som kärnkraften eller miljö- och klimatförstörande, som de fossila bränslenas påverkan på växthuseffekten. Ska vi få en förändring måste det till politiska beslut. Regeringar och parlament måste besluta om både inskränkningar och gränser, skattehöjningar på det farliga och skattesänkning på det miljövänliga.
Sedan finns den individuella dimensionen. Du och jag kan i vårt dagliga leverne förändra våra levnadsvanor, så det kostar mindre på miljön och att vi efterfrågar och använder miljövänliga energikällor. För att få en sådan förändring krävs både politiska beslut av våra folkvalda och att vi själva förändrar våra levnadsvanor, så det räddar miljön och klimatet. Vi måste sätta upp mål om att fasa ut oljan till 2020, avveckla kärnkraften och effektivisera energianvändningen.
En konkret åtgärd som det förre socialdemokratiska kommunstyret gjorde på Gotland var att bygga ut kollektivtrafiken rejält. Det var en storsatsning på landbygden, men det var också en stor miljösatsning. Det var ett steg på vägen. Men problemet med bussarnas och bilarnas bränsle kvarstår fortfarande. Jag är inte emot bilismen, utan problemet är att fordonen, liksom båtarna och flyget går på fossila bränslen. För att ändra detta krävs ett tekniskt utvecklingssprång som tar fram ett nytt bränsle. För att få fart på denna tekniska utveckling krävs politiska beslut, hårda krav på utsläppsnivåer och satsningar på forskning och utveckling. Vi kan inte bara använda piskan för att rädda miljön, moroten måste också användas för att skynda på teknikutvecklingen. En annan form av teknikutveckling är energieffektivisering. Vi kan utveckla tekniker inom industrin, i hemmet och för våra fordon som innebär en halvering av energiåtgången.
Om hon så vill kan Wera Svensson påstå att jag har en närmast religiös tilltro till teknikutvecklingen. Men jag tro inte den kommer av någon gud, utan vi människor måste genom opinionsbildning, politiska beslut och vårt privata handlade driva på denna teknikutveckling. Eftersom vi inte idag ser den självklara tekniska lösningen är det desto svårare och viktigare att vi driver på extra hårt. Likväl kan jorden och mänskligheten överleva om vi blir många, som driver på politikerna att driva fram den tekniska lösningen på ett miljövänligt bränsle till alla våra fordon. Det andra är mycket lättare, för där finns lösningar tydligare.