Politik går ut på att söka makten för att kunna förverkliga målen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Centerpartiet har alltid, ända sedan starten för 95 år sedan, prioriterat inflytande - och också uppnått det. Centerpartiet har ständigt agerat pragmatiskt för att få igenom så stora delar av partiets politik som möjligt.
Som litet parti är den enda möjligheten att få inflytande att samarbeta med andra. Då är det omöjligt för ett parti att dogmatiskt hävda sin egen åsikt i varje läge. En rimlig avvägning i den nuvarande alliansen mellan de olika partiernas ståndpunkter måste nås i god pragmatisk ordning. Centerpartiet bör ha goda utsikter att nå en fördelaktigare uppgörelse än partiets storlek egentligen motsvarar, mot bakgrund av den framgångsrika samarbets- och förhandlingstradition som finns i partiet.
Bondeförbundet
Var tid har sina möjligheter att samarbeta. Under 30- och 50-talen var det med socialdemokraterna som Bondeförbundet samarbetade för att driva igenom viktiga frågor för landsbygdsbefolkningen som likvärdiga utbildningsmöjligheter och en aktiv jordbrukspolitik.
Under 70- och 80-talen samarbetade centerpartiet istället med de borgerliga partierna i flera regeringar och i opposition, med fyrpartiregeringen 1991-94 som avslutning. Också då kunde viktiga centerfrågor genomföras.
Röstrekord
Under 60-talet agerade centerpartiet i en mer fri position. Historiskt är det den enda period i centerpartiets historia som röstetalet ökat nämnvärt, från 9,4 procent i valet 1956 till 25,1 procent 1973. Sedan dess har stödet minskat i stort sett varje val.
Därför har samarbete alltid varit omstritt inom partiet. Så var det under 50-talets s-koalition, så var det under trepartiregeringarna 1976-1982 och så var det inte minst under fyrpartiregeringen 1991-94.
Omstritt blev också samarbetet med socialdemokraterna 1995-98, även om det hade ett brett stöd inom partiet från början. Den första uppgörelsen gav centerpartiet bland annat sänkt matmoms och en viktig överenskommelse om kommunal skatteutjämning. Några planer på att utveckla samarbetet till en gemensam regering fanns aldrig, utan det handlade främst om att klara upp den svåra ekonomiska situationen i landet, men också om att genomföra viktiga centerfrågor.
Centerinflytande
Båda målen lyckades väl. "Stort centerinflytande" har journalisten Arvid Lagercrantz som rubrik på ett kapitel i sin intressanta intervjubok "Över blockgränsen", och när centerpartiet fick dåliga opinionssiffror av Sifo i maj 1997 satte Göteborgs-Posten som rubrik "Nytt bottennapp för centern - trots de stora framgångarna med att driva igenom partiets politik".
Trots de sakpolitiska framgångarna var opinionen inte snäll mot partiet. I april 1995 innan samarbetet startade hade c 7,7 procent i Sifo. I november 1997 innan samarbetet avslutades gav Sifo 6,1 procent.
Men stödet rasade ännu mer när samarbetet avslutades. I juni 1998, när Lennart Daléus tagit över som partiledare, var stödet i Sifo bara 5,4 procent. Fyra år senare, i maj 2002 med ännu en ny partiledare, Maud Olofsson, var stödet fortfarande bara 5,4 procent. Och i juni 2005, när fyrpartisamarbetet inom alliansen är fastare än någonsin, fick centerpartiet bara 5,6 procent.
Inflytande
Oavsett med vem ett litet parti samarbetar kan det kosta röster. Ändå är det viktigt för ett parti att samarbeta och kompromissa för att få inflytande. Som Olof Johansson uttrycker det i Arvid Lagercrantz bok: "Det är legitimt att söka makten".
Han säger det lika mycket apropå det nuvarande allianssamarbetet som med anspelning på sitt eget samarbete med s och deltagande i borgerliga regeringar.