Politik väcker heta känslor
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lyckligtvis har jag en a-kasseersättning att se fram emot, trots Reinfeldts ambitioner att minska den. Men att gå på a-kassa innebär byråkratiska problem.
Ett är att det nu måste utredas om det är möjligt att samtidigt ha det här lilla extraknäcket samtidigt som man uppbär a-kasseersättning.
Jag förstår problematiken och accepterar om man nu finner att det inte går att samtidigt ha en liten extrainkomst och samtidigt a-kassa, även om jag hellre är sysselsatt på deltid än ingenting gör.
Jobbsökeriet
Samtidigt utreds det om jag kan fortsätta att studera i höst med a-kasseersättning även om jag är beredd att hoppa av studierna om jag får ett jobb. Där förstår jag inte problematiken. Att söka jobb på Gotland tar inte stor stund. Det är bara att se på de få platsannonser som finns.
Det måste väl vara bättre att få en gedigen utbildning under arbetslösheten och därigenom få bättre möjligheter vid jobbsökeriet än att passiviseras med att sitta hemma och söka de få jobb som finns.
Nu har jag ändå den otroliga turen att bli arbetslös just som flera hundra arbetstillfällen kommer till Gotland med min inriktning på studierna. En inriktning som jag för tre år sedan inte hade en aning om skulle ge de här möjligheterna.
Därför är jag optimist och tror på att min arbetslöshet inte kommer att bli långvarig. Tyvärr ser det lite sämre ut för mina fackliga kamrater i SEKO-försvar på P18, som ofta inte har den utbildning som krävs för att kunna få de nya jobben.
Där krävs det nog att A-kassan tillåter studier under arbetslösheten för att de ska kunna bli bättre anställningsbara.
Positiva kommentarer
Under de här 18 månaderna som jag har haft förmånen att få skriva på den här sidan så har jag fått en hel del respons på vad jag har skrivit. Oftast har det varit positiva kommentarer.
Av naturliga skäl, för kritikerna säger ogärna sin åsikt direkt till mig, men jag vet att det sitter en och annan i stugorna och knyter näven i fickan åt mina skriverier.
Att Håkan Ericsson låter oss amatörpolitiker få vår röst hörd så här är oerhört stimulerande för den politiska debatten. Ett brett tyckande inom socialdemokratins ram ökar demokratins värde. Ibland diskuterar vi amatörer sinsemellan, vilket är nödvändigt för socialdemokratins utveckling.
Jag hoppas att våra ledande socialdemokrater, både på Gotland och våra semestrande riks- och regeringsrepresentanter förstår värdet av detta.
Man skulle kunna säga (nu protesterar säkert Hans E. och Rolf K) att Folkbladets demokratibegrepp är större än de borgerliga ledarsidornas, genom att man låter flera komma till tals.
Ändå kan vissa frågor, som kongresshallen, komma bort. Kanske beroende på att beslutet är fattat sedan länge och därför färdigdiskuterat.
Demonstranterna kommer, som vanligt, in allt för sent även om väldigt många är motståndare till bygget. Demonstrationerna skulle ha varit innan beslutet.
Dessutom så borde de flesta veta att pengarna till bygget kommer mestadels utifrån och skulle ha gått till något annat projekt någon annanstans och inte till åldringsvården på Gotland.
Bygg en Fåröbro!
Men den fråga som förde in mig i politiken och som väcker heta känslor för många är frågan om en Fåröbro eller inte.
Jag hävdar att fåröborna har samma rätt som alla andra gotlänningar att kunna färdas vägen fram när de vill och inte när en färja behagar gå. Jag undrar vad Vibbleborna skulle säga om man satte upp en vägspärr och bara tillät trafik en gång i halvtimmen. Det är verkligheten på Fårö.
Jag kommer att fortsätta skriva i någon form. Om a-kassan är vänlig så fortsätter jag här. Om inte så tack för mig. Då får det bli skriverier i en annan form.
Till sist en favorit? I repris. I övrigt anser jag att det ska byggas en Fåröbro.