Politik vid dörren inte populärt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förra gången det var dags prövade man i liten skala. Men resultatet har väl inte riktigt analyserats och är dessutom svårbedömt. Ibland kunde mottagandet vara mer än lovligt hjärtligt. Men då oftast i kontakt med ensamma människor som var glada att någon överhuvud taget ringde på dörren. Om det politiska budskapet gick fram är dock synnerligen tveksamt.
Nu har opinionsinstitutet Synovate på uppdrag av en huvudstadstidning gjort en undersökning som klart visar att det amerikanska systemet nog inte är direkt överförbart till svenska förhållanden.
Så många som 80 procent av de tillfrågade visade sig vara helt kallsinniga. Ja till och med avvisande till att få besök av partirepresentanter. Än mindre bli uppringda på sin fritid av en politiker som talar i egen sak. Det senare nog så förståeligt. Var och en som under mat- eller kvällstid blivit uppringd av någon som trasslat sig förbi Nix-registret för att fråga om ditten eller datten, är nog villig att skriva under på undersökningens resultat. Ty trots att man registrerat sig i detta register har företag, "som man redan har kommersiella kontakter med", rätt att även ringa upp ett Nix-spärrat nummer. I vart fall hävdar man detta vilket är svårt att bedöma i ett konglomerat av koncernbildningar.
Så det blir kanske för våra lokalpolitiker på Gotland att försöka tänka i nya banor när det gäller att föra ut sitt budskap och värva egokryss till sin valsedel.
Den sannolikt mest framgångsrika metoden kan vara att kosta på sig att skicka privatadresserade brev som inte omedelbart försvinner till pappersåtervinningen.
De som redan insett detta är ett antal välgörenhetsorganisationer som Läkare utan gränser med flera. Där inte avsändaren redan utanpå kuvertet avslöjar sin identitet. Lite fuskigt kanske - men sannolikt ganska effektivt.
Att direktkopiera den amerikanska dörrknackarmetoden lär nog göra mer skada än nytta. Bättre då lokal-tv som det kanske är dags för Gotlands Media att starta. Och då i liten skala med direktbilder från fullmäktige. Webbradio i all ära. Men tv borde vare ett effektivt och informativt väljaralternativ till att besöka en överfull lokal på Suderbys. Där frisk luft och tankeskärpa försvinner efter en timmes förhandlingar. Skälen till de besluten som politikerna fattar där kanske då skulle vara lättare att motivera inför kommunens alla skattebetalare.