Politiker har bäddat för hyresrätt i strykklass

Politik2011-02-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bristen på hyresrätter är ett hett ämne på många håll. Så även på Gotland. Den senaste tiden har det funnit såväl nyhetsartiklar som ledarkommentarer kring ämnet.

Att det ekonomiskt sett är svårt att bygga hyresrätter, är en uppfattning som såväl byggare som fastighetsägare bekräftar. Förvisso är även nya bostadsrätter och villor dyra men sådana byggs.

Huvudskälet till denna utveckling är ett direkt resultat av dagens skattesystem. En ny hyresrätt på 100 kvadratmeter kostar cirka 2 000 kronor mer i månaden än en motsvarande villa eller bostadsrätt. Skattereglerna gör även att hyresrätter ombildas till bostadsrätter, vilket också bekräftas av utvecklingen på Gotland.

Men skatteregler är inget av Gud givet. Nu har regeringen lovat att se över beskattningen av hyresrätter men vad det leder till och när, återstår att se.

Många politiker och debattörer förfasar sig över subventioner. Men vad är då subventioner? Det finns två varianter - antingen betalar staten ut bidrag eller så skapas skatteavdrag. Förr fanns ränte- och investeringsbidrag till hyresrätter för att kompensera för de avdrag en privatperson kan göra för lånen på sin bostad. Kvar numera är avdragsrätten för den som lånar till en villa eller bostadsrätt som dessutom kompletterats med ytterligare en subvention, nämligen Rot-avdragen. Men hyresrätten får inget. Det är orimligt.

Hur är det då med "sanningen" som säger att subventioner bara höjer priserna. Det ligger säkert något i det. Hans Klintbom (C) konstaterar att Rot-avdragen fått den effekten. Så kan det vara när subventionerna kravlöst betalas ut.

Det investeringsstöd som fanns till nya hyresrätter fram till år 2006 var inte kravlöst. För att få detta stöd krävdes att hyrorna hölls nere. Statistik från SCB visar att kostnaderna för nya hyresrätter planade ut dessa år i en omvärld med skenande byggpriser.

Den stora utmaningen för regeringen är att hyresrätter måste behandlas på samma sätt som villor och bostadsrätter - varken bättre eller sämre. Hanteras det bra kommer det att bidra till att fler hyresrätter byggs och att hyresrätten stärks och utvecklas.

Som det är nu är det paradoxalt nog bostadsrätter och villor, med fri marknadsprissättning, som subventioneras av staten.