Politiskt aktiv, är inget krav i LO
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Eva Bofride ger själv svaret i tisdagens GT. "Det är inte samma sak att vara med i ett parti som att vara ansluten till en fackförening."
Just det, när kollektivanslutningen till Socialdemokraterna togs bort för ett antal år sedan försvann den kopplingen. Idag är alla välkomna som erkänner sig till de demokratiska former som vi har i Sverige idag.
Antifackliga moderater
Svaret på Eva Bofrides huvudfråga är helt enkelt att de som röstar borgerligt och samtidigt är LO-medlemmar överser med de politiska skillnader som finns, vare sig det är av politiskt ointresse eller för att de anser att skyddet från en fackförening står högre än vilket parti de röstar på.
Så ansåg åtminstone en före detta arbetskamrat till mig som röstade på moderaterna. Men samtidigt motsade denne sig hela tiden med antifackliga moderata uttalanden, samtidigt som densamme krävde att "facket gör något".
Jag förstår inte riktigt Eva Bofrides "Facket ska värna alla medlemmars intressen...". Det gör man redan och det står väl också i stadgarna? Vad jag vet har ingen på min eller andra arbetsplatser missgynnats på något sätt för sin politiska uppfattning. Däremot kan debatten ibland bli intensiv, för eller emot.
Men Eva Bofride har rätt i att jag har svårt att se anledningen till att man röstar på ett borgerligt parti, samtidigt som man är med i LO.
Försämrat de fackliga villkoren
Jag kan räkna upp mer än tio saker som borgerliga partier eller alliansen tillsammans vill göra/har gjort för att försämra de fackliga villkoren. Vi har försämringar av a-kassan, de ständiga attackerna mot anställningsskyddet, Lex Laval med mera. Under historiens gång har också främst moderaterna, det parti centern intimt samarbetar med idag, ständigt varit emot alla förbättringar för den anställde.
Det Eva Bofride, det är att motarbeta facket. Därför har LO sedan begynnelsen bestämt sig för att samarbeta med ett specifikt parti, vilket gör att LO kan få gehör i riksdagen.
Det blev än mer aktuellt när kommunisterna bildades 1917 och rågången åt vänster måste av nödtvång göras hård även inom LO. Annars hade vi kanske idag haft en klart kommunistinfluerad fackföreningsrörelse med ständiga arbetskonflikter som få hade gynnats av.
Varför rösta borgerligt?
Jag undrar om Eva Bofride ens kan räkna upp tre positiva saker, som alliansen har gjort för fackföreningarna och de anställda under den senaste mandatperioden? (Lönedumpning för att skapa mer jobb räknar jag inte som positivt).
Så min undran om varför en LO-medlem väljer ett borgerligt parti är uppriktig, för jag förstår det inte.