KRÖNIKA
Av olika anledningar är jag en regelbunden ”gäst” på Visby lasarettet. Kallar det gäst, eftersom jag upplever att det oftast fungerar bra med mycket värme och omtanke. Vid besöken brukar jag fundera över vårt välfärdssamhälle, för Sverige har bra regler när det gäller sjukvård och medicin genom frikortens ekonomiska maxgränser. Något som tyvärr ofta glöms bort i den allmänna gnälldebatten.
I många länder har medborgarna ingen möjlighet att söka läkarhjälp på grund av kostnaderna och kvalificerade livsuppehållande insatser är inte att tänka på.
Våra skattepengar ska räcka till mycket, men att just sjukvården är den viktigaste bitarna är alla överens om. Därför är det tråkigt att många skattemiljoner går stat och region förbi genom den utbredda svarta jobb- och tjänstemarknaden. För även de osolidariska kan någon gång behöva utnyttja en fungerande sjukvård.
Ibland kan även en inbiten republikan inse att kungahuset kan vara till nytta i pr-sammanhang. Jag tänker då på Prins Daniels uttalande i SVT-programmet ”Året med kungafamiljen”, som sändes i nyårshelgen:
”Är man beredd att ta emot ett organ då tycker jag att man också måste vara beredd att ge. Men ibland tror jag att man glömmer bort att man bör uttrycka sin vilja, att man är beredd att donera till sin omgivning eller sina anhöriga. Man kan enkelt gå in på nätet och anmäla sig till donationsregistret, det tar kanske 30 sekunder.”
Och han vet vad han talar om, eftersom han själv är njurtransplanterad.
Människor som drabbas av svår sjukdom vill självklart bli friska fortast möjligt. Men för många krävs det ”reservdelar” och då uppstår det problem. Det är nämligen brist på donatorer av olika organ. Och eftersom flera organ kan tas tillvara från varje människa kan en donator rädda och förbättra livet för många.
Men trots detta är det långt ifrån alla som gjort sin vilja känd genom anmälan till donationsregistret. Många värdefulla organ går därför förlorade och för behövande patienter blir väntan onödigt lång.
Som sagt, bra pr för en viktig sak av Prins Daniel. Tror faktiskt att det redan strömmar in fler anmälningar till registret.
Regionen ska ta fram en cykelplan för att kartlägga tillgänglighet och investeringsbehov. Hoppas då att Gotlandsleden inte glöms bort. Cykelturism är lite av Gotlands signum och under många år marknadsfördes leden, men så hände något. Underhållet av skyltningen upphörde och cykelleden föll i glömska. Som vanligt skyller alla på alla när det gäller orsak och ansvar.
Dags att återinföra cykellederna runt Gotland, cykelturismen är på frammarsch. Men innan nya leder skapas: Tag ner alla gamla missprydande och uttjänta skyltar som minner om Gotlandsleden. De är snarare förvirrande än informativa.
Till sist ett citat från ”minns du det här – 1973” i GT:
”Nu måste vi vara sparsamma och inte låta utgifterna växa snabbare än skatteinkomsterna.”
Uppmaningen kom från dåvarande gotländska kommunalrådet Carl-Bertil Stenström (FP) i samband med kommunstyrelsens förslag att sänka skatten med nära två kronor. Fyrtio år senare gäller samma uppmaning, men nu höjs skatten istället för att sänkas.
Trevlig helg!
Förslag:
Foto på Prins Daniel
” bra PR för en viktig sak av Prins Daniel